Az öröm háza

Kossuth 1, október 6. péntek, 19.30, Kossuth 1, október 14. szombat, 19.45,

Nagy-Britannia
2000
Rendezo: Terence Davis
Forgatókönyv: Terence Davis (Edith Wharton regénye alapján)
Operator: Remi Adefarasin
Vágó: Michael Parker
Zene: Adrian Johnston
Szereplok: Gillian Anderson, Eric Stoltz, Dan Aykroyd, Laura Linney, Elisabeth McGovern, Anthony La Paglia, Jodhi May, Terry Kinney, Eleanor Bron
Kópia: 35 mm
Színes
135 perc
hause_f.jpg (42756 bytes)hause_f2.jpg (43609 bytes)hause_r.jpg (19637 bytes)
Életrajzi ihletettségu filmjében, a Távoli hangok, csendéletben Terence Davis családi összejövetelek fragmentumaiból rajzolt keserédes képet a háború utáni Angliáról. Akkor is ezt a módszert követi, amikor a 1905 körüli New York-i tablót munkásmulatságokra cseréli, és Martin Scorseséhez hasonlóan (aki Az ártatlanság korából készített filmet) o is Edith Wharton regényeihez fordul inspirációért. Az íróno szívfájdító regénye, Az öröm háza bemutatja, leleplezi és végso soron elítéli egy káprázatos letunt világ társadalmi berendezkedését.
Az öröm háza nyomán készült Davies-film egy szokatlan szerelemrol szól egy olyan korban, amely a legkevésbé sem volt kedvezo a szokatlan szerelmek számára, s az eredmény Martin Scorcese remekmuvén is túltesz. Davis kifejezo arcokra, a kimondatlan mögöttes tartalmakra és a kor gazdag kifejezési kultúrájára összpontosít, s megrázó képet rajzol egy asszony társadalmi hanyatlásáról és végül a kiközösítésérol, mert képtelen volt megfelelni az erkölcsi normáknak.
Ez az asszony Lily Bart, a ragyogó, független társasági lepke, aki arra áhítozik, hogy gazdag férjet fogjon magának a Long Island-i víkendeken, a mediterrán hajókirándulásokon vagy az operában. A bogaras nagynénikéje jövedelmére építo Lily helyzete botrányosan rosszra fordul, amikor bájai egy régi pénzember, Gus Trenor és az újgazdag zsidó üzletember, Sim Rosedale nemkívánatos figyelmét is felkeltik. Friss táptalajt nyújt a rosszindulatú pletykálkodásnak, hogy az arisztokrata George Dorset Lily-re bízza felesége ballépéseinek a titkát. Nagynénje meghal, de elmarad a hiába várt örökség: barátai elutasítják.
Nála van azonban egy csomó szerelmes levél, amelyet Dorset felesége írt Lawrence Seldon ügyvédnek. Ennek segítségével elérhetné, hogy visszatérjen az elegáns szalonok világába és helyreálljon a jóhíre. Ez a zsarolósdi csak annyiban sántít, hogy Lily is szerelmes Seldonba, és nem akar a férfinek kellemetlenséget okozni. Egyelore. Mert ahogy egyre mélyebb nyomorba süllyed, mi más választása maradna?