AMIT A HOMEOPÁTIÁRÓL TUDNI KELL

Homeopátia a gyermekek kezelésében

Emésztési zavarok

Az emésztés egy olyan komplex folyamat, amelyben a gyomron és a beleken kívül a máj, az epe és a hasnyálmirigy is részt vesz. Már a legkisebb zavarok esetén is komolyabb tünetek lépnek fel. Gyermekeknél gyakran lehet a helytelen táplálkozás vagy különböző lelki panaszok a zavar kiváltó oka. Kezelés nélkül ezekből a panaszokból krónikus gyulladásos elváltozások alakulhatnak ki. Ilyenkor nem lehetséges az öngyógyítás, de egy konstitúciós kezelés mindenképpen ajánlott.

Hasi görcsök (puffadásos kólika)

A három-négy hónapos csecsemők gyakran szenvednek az úgynevezett “három hónapos” kólikától. Az emésztőszerveiknek először be kell állniuk a táplálékra, és amint az emésztés jól működik, a puffadások maguktól elmúlnak. Röviddel az evés után a csecsemő kiabálni és sírni kezd, lábait testéhez húzza, rúgkapál, kezét ökölbe szorítja vagy megmerevedik a teste. Arca eltorzul és kivörösödik. A has kemény tapintású és puffadt. A fájdalmak jönnek és mennek, néha rövidebb, néha hosszabb időszakonként váltakozva. Kisgyermekek és idősebb gyermekek puffadásos kólika esetén sírva és összegörnyedve fekszenek az ágyukban. Kérdésre általában a köldök körüli területre mutatnak. A has gyakran kemény és puffadt. A fájdalom rohamai náluk is hullámszerűen érkeznek.

Kísérő intézkedések

Puffadások esetén a meleg édeskömény- vagy ánizstea görcsoldó és nyugtató hatású. A meleg is segít: a meleg fürdő, a meleg, nedves borogatás a hasra vagy egy melegvizes palack. Masszírozzon enyhén felmelegített olajjal (masszázs- vagy étkezési olajjal, például olívaolajjal) és meleg kezekkel. Fektesse csecsemőjét hasra fordítva az Ön alsó karjára, fejét helyezze a tenyerébe, és sétálgasson vele, miközben beszéljen hozzá, hogy megnyugtassa vagy énekeljen neki valamit halkan. Idősebb gyermekeknek is segít a szelíd, megnyugtató közeledés, velük való foglalkozás – mint például egy történet elmesélése –, különösen akkor, ha lelki okai voltak a panaszok megjelenésének.

Gyermekét vigye azonnal kórházba (hívja haladéktalanul a gyermekorvost vagy homeopátiás orvosát) ha csecsemőjének (gyermekének) feltűnően hosszú ideje nem volt székletürítése (három napja), ezen kívül elutasítja a táplálékot és/vagy hány (gyomorelzáródás gyanúja). Ha a hasfájás a jobboldali alhasban lép fel és/vagy gyermekének láza van, rosszul van, hány és székrekedése vagy hasmenése van (vakbélgyulladás gyanúja). Ha Ön bizonytalan a betegség súlyosságát illetve lefolyását illetően.

A megfelelő homeopátiás szerek

Valamennyi, alább felsorolt szer esetén az adagolás a következő: 3-szor 5 golyócska 30 percenként, majd a hatás kivárása két órán keresztül. Ezután jelentős javulásnak kell fellépnie. A továbbiakban szükség esetén egy-két óránként 5 golyócska, adott esetben a következő nap még 2-szer 5 golyócska.

Chamomilla D12

Gyermekének elviselhetetlen hasfájása van és semmivel sem lehet megnyugtatni. Folyamatos sírása, indulatossága és türelmetlensége nagyon megnehezíti az Ön dolgát is. A gyermek nagyon nyugtalan, folyamatosan mozog. Ha Ön megérinti a hasát, akkor rúgkapál, vagy Ön felé üt. Gyermekének néha segít, ha a karjában hordozza egy rövid ideig. A gyermek hasa püffedt. Gyakran csak az egyik arca vörös és forró, míg a másik sápadt és hideg. Panaszainak kiváltó oka lehet a harag is.

Colocynthis D12

A kólikás fájdalmak annyira hevesek, hogy a gyermek összegörnyed, vagy lábait testéhez húzza, vagy a fájdalomtól a földön illetve az ágyában hánykolódik. A melegvizes palack enyhíti a panaszokat, csakúgy, mint egy határozott nyomás a hasra, például egy kispárna odaszorításával. A panaszok kiváltó okai között találhatjuk a haragot vagy a sértődést.

Nux vomica D12

A görcsszerű fájdalmak közben csecsemője hátrafeszíti a testét és megmerevedik, gyermeke nagyon ingerült vagy bosszús és esetleg érzékenyen reagál a hangos zajokra és az erős fényre. A kólika röviddel a szoptatás illetve az etetés után lép fel. A fájdalom meleg italok vagy meleg borogatás hatására javul. A csecsemő (a gyermek) nem bírja elviselni testén a szűk ruhát. Gyakran didereg. A panaszok kiváltó oka lehet egy elrontott vagy egy “túlterhelt” gyomor, illetve bosszúság.

Lycopodium D 12

Csecsemője (gyermeke) gyakran szenved a dobszerűen felfúvódott hastól, és hajlamos a puffadásos kólikára. Elsősorban késődélután vagy este jelennek meg ezek a kólikaszerű fájdalmak, amelyek ráncossá teszik a gyermek homlokát. A hasra feszülő ruha zavarja őt, és azt lerángatja magáról. Beleiben hangos élet zajlik. A panaszok javulnak böfögés után, amikor a felfúvódás megszűnik vagy a székletürítés után. Segíthet a meleg borogatás vagy egy melegvizes fürdő is. Amint javulnak a panaszok, azonnal éhes lesz a gyermek, a csecsemő pedig szoptatásra vágyik.

Magnesium phosphoricum D12

A fájdalom hirtelen lép fel, a gyermeket heves puffadások kínozzák. Összegörnyed vagy lábait a testéhez húzza. A gyermek feszült, félős és túlságosan érzékeny. Egy melegvizes palack, hasmasszázs, enyhe nyomás a hasra, meleg fürdő vagy egy meleg ital jelentősen enyhítheti a panaszokat. Amint megszűnnek a puffadások, csecsemője (gyermeke) máris jobban érzi magát.

Émelygés, hányás

Ha gyermeke romlott, élvezhetetlen ételt evett, akkor azt hányással “üríti ki”. Ideges, érzékeny gyermekeknél az erős érzelmi izgalom is kiválthat émelygést és hányást. A hányás kísérő tünete lehet egy kezdődő vagy már kialakult betegségnek, mint például a skarlátnak, egy influenzás fertőzésnek, egy húgyúti fertőzésnek, vakbélgyulladásnak, agyhártyagyulladásnak (meningitis), agyvelőgyulladásnak (encephalitis) vagy gyomorelzáródásnak. A gyermek röviddel evés után vagy éppen hirtelen, mint derült égből villámcsapás émelygésről és hasfájásról kezd panaszkodni. Egyszer vagy akár többször is hánynia kell. Sápadtság, izzadás, didergés és lepedékes nyelv a kísérő tünetek. Ha a csecsemők hánynak vagy köpnek, ami gyakran előfordul, annak általában nincs komolyabb háttere. A tej vagy a táplálék kiköpésével jelzi a csecsemő, hogy az utolsó korty túl nagy volt vagy pedig már nem éhes. Ez teljesen normális és nem ad okot aggodalomra. Amennyiben azonban egy csecsemő gyakrabban hány és közben nem is gyarapodik a súlya, akkor felmerülhet annak a gyanúja, hogy érzékeny a tejre, a csecsemőtápszerre vagy más táplálékra. Ebben az esetben javasolható egy konstitúciós kezelés, amely megszüntethet egy esetleges táplálékérzékenységet. Ugyanez érvényes akkor is, ha a csecsemő közvetlenül az étkezés után lökésszerűen hányni kezd. Ilyenkor esetleg a gyomorszáj görcse vagy beszűkülése állhat fenn. A homeopátiás kezelés megkezdése előtt az okokat orvosi úton kell kideríteni.

Kísérő intézkedések

A gyermek gyomrának a hányás után szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy újra megnyugodhasson – az egyéni hajlam miatt ez különböző időt jelent. Készítsen gyermekének meleg teát (kamilla, citromfű) és csak akkor adjon neki enni, ha azt kimondottan kéri. Tanácsos ilyenkor két napig csak könnyen emészthető táplálékot adni neki. A hasfájás gyakran gyorsabban elmúlik egy melegvizes palack vagy egy meleg-nedves borogatás hatására, mivel a gyomor görcse így jobban fel tud oldódni. A has gyenge masszírozása vagy csak a kéz rátétele a hasra is jó hatással bír.

Gyermekét vigye azonnal kórházba (hívja haladéktalanul a gyermekorvost vagy homeopátiás orvosát) ha csecsemője (gyermeke) bélsarat hány (gyomorelzáródás gyanúja). Ha csecsemőjének (gyermekének) a hányás mellett kemény a hasa, láza van, rosszul van és székrekedése vagy hasmenése van és a hasi fájdalom a jobb alhasban jelentkezik (vakbélgyulladás gyanúja). Ha csecsemője újra és újra lökésszerűen hányni kezd. Ha gyermeke vért vagy véres nyálkát hány (a nyelőcső vagy a gyomor sérülésének gyanúja éles tárgyak lenyelése következtében, idősebb gyermekeknél esetleg gyomorfekély gyanúja). Ha Ön bizonytalan a hányás eredetével kapcsolatban.

A megfelelő homeopátiás szerek

Valamennyi, alább felsorolt szer esetén az adagolás a következő: 3-szor 5 golyócska 30 percenként, majd a hatás kivárása két órán keresztül. Ezután jelentős javulásnak kell fellépnie. A továbbiakban szükség esetén egy-két óránként 5 golyócska, adott esetben a következő nap még 2-szer 5 golyócska.

Pulsatilla D12

Gyermeke sütemény, zsíros hús, zsírban sült sütemény vagy egy óriási adag fagylalt következtében rontotta el a gyomrát. Hánynia kell és hasfájásról panaszkodik. Esetleg hasmenés is felléphet. Gyermeke sírós, nagyon ragaszkodó és szeretetre éhes.

Arsenicum album D12

Gyermeke romlott ételt vagy éretlen gyümölcsöt evett, jéghideg italt ivott vagy túl sok fagylaltot vett magához. Nagyon rosszul lesz, hánynia kell és hasmenése is lehet. Eközben kimondottan gyengének érzi magát, és egyidejűleg nyugtalan és félős is lehet. Arca sápadt, didereg és esetleg folyamatosan kis kortyokban vizet szeretne inni. Ettől azonban megint nagyon rosszul lesz, és újra hánynia kell. Égő hasi fájdalomra panaszkodik. Gyermekének javulást hoz egy melegvizes palack vagy egy meleg ital.

Ipecacuana D12

Habár gyermeke már hányt, utána még sokáig rosszul érzi magát. Mindent, amit magához vesz, kihány, és az ételek szaga és a cigaretta füstje is azonnal hányingert vált ki. Feltűnő, hogy gyermekének nyelve a hányás ellenére nem vagy csak egy kissé lepedékes.

Nux vomica D12

Gyermekének ideges, érzékeny gyomra van és hajlik az émelygésre és a hasgörcsökre. Már egy izgalomtól is gyomorfájást kap. Így gyakran előfordul, hogy érzékeny valamilyen táplálékra. Erős émelygése javulna, ha a gyermek hányni tudna, de pontosan erre nem képes. Hiába szalad újra és újra a WC-hez és addig öklendezik, amíg a gyomor hirtelen, egy pillanat alatt kiürül. A panaszokra méltatlankodva és indulatosan reagál. Gyakran didereg.

Ignatia D12

Gyermeke érzelgős és érzékeny, hangulata gyakran változik és könnyen meg lehet sérteni, hajlik rá, hogy bánatában vagy bosszússágában visszabújjon csigaházába. Ha nagyon izgatott vagy valamin bosszankodik, akkor görcsszerű hasfájás tör rá, rosszul lesz és hánynia kell. Talán már feltűnt Önnek, hogy gyermeke általánosságban ellentmondásos viselkedésre hajlik, esetenként éppen hogy hisztérikusan reagál. Ez így van a hasfájásnál is: bár rosszul van, azért ő enni akar. Émelygése furcsamód a nehezen emészthető ételek hatására javul, a “kímélő” kosztot azonban nem tudja elviselni.