AMIT A HOMEOPÁTIÁRÓL TUDNI KELL

A vénák – visszér, kezdődő vénagyulladás, aranyér homeopátiás kezelése

A vénák panaszai és megbetegedései nagyon gyakoriak. A szívtől elvezető artériákhoz képest a vénáknak vékony az érfala és ezek gyorsabban is fáradnak el. A lábakon a vénagyengeség, mely alkati jellemző lehet, vastag, nehézkes lábak és visszerek formájában jelentkezik. Aki hajlamos a vénagyengeségre, az nemcsak visszérben, hanem gyakran aranyeres problémáktól is szenved, amely betegség a medencében előforduló vénapangás következménye. Súlyosabb vénamegbetegedések, mint a vénagyulladás és a trombózis feltétlenül orvosi kezelés alá tartoznak – a trombózis veszélyes tüdőgyulladást okozhat! A visszér képződését az általános kötőszövet-gyengeség, a bélrenyheség, a terhesség valamint az álló tevékenység segíti elő. A visszerek képződésének megelőzése szempontjából fontos, hogy a vénákat például mozgatással vagy hidegvizes kezeléssel edzzük és a lábakat lehetőleg gyakran felpolcoljuk. A szabályozott emésztés is fontos jelentőséggel bír. A már kialakult visszerek esetén is javasolt a fentiek alkalmazása.

A visszérmegbetegedések kezelésekor alkalmazott homeopátiás szerek megszüntetik a fájdalmat, a feszítő érzést, valamint a duzzadt állapotokat, a visszerek visszafejlődése azonban nem lehetséges. A homeopátikumok jól alkalmazhatóak a terhesség alatt is, ilyenkor általában D6 potenciálban.

Visszér homeopátiás kezelése

Hamamelis virginiana – a varázsdió

A hamamelis egy a gyógynövénygyógyászatban is a visszerek vagy az aranyér kezelésére alkalmazott gyógynövény, mely vérzéscsillapító-összehúzó és gyulladáscsökkentő hatású. A homeopátiás szerre jellemzőek a fájdalomra és nyomásra érzékeny, sötétkék visszerek, melyek gyulladásra, illetve adott esetben egy kezdődő vénagyulladásra is hajlamosak. A melegben rosszabbadnak a panaszok. A hamamelis globuli formájában történő alkalmazása bevált a terhesség következtében fellépő vénamegbetegedésekkor. Külsőleg alkalmazható borogatásként is a hamamelis tinktúra (1:10 arányban higítva).

Aesculus – a vadgesztenye

Az aesculusnak a hamamelishez hasonló alkalmazási területei ismertek. A vadgesztenye minden bizonnyal a legismertebb európai gyógynövény a vénás megbetegedések kezelésére. Míg korábban a gesztenyét megörölték, majd borogatásként használták a vénafal megerősítésére, addig ma az extraktumot vagy az egyes hatóanyagokat a vénatonizáló kenőcsökben találhatjuk meg. Az aesculust a homeoptáia is a vénás megbetegedésekre alkalmazza, mégpedig leginkább akkor, ha a medence területén vénás pangás jelentkezik, amely nemcsak duzzadt, fájó lábakat és visszereket, hanem aranyeret, bélrenyheséget és gerincpanaszokat is okoz. Mivel a terhesség alatt könnyen előfordulhatnak ilyen vénás pangások, a vadgesztenyét szívesen alkalmazzák a terhesség következtében fellépő vénás panaszok kezelésére, különösen az ágyék és keresztcsont táján jelentkező fájdalomra, mely panaszok az állás következtében jelentősen romlanak. Ezek a fájdalmak gyakran jelentkeznek visszérpanaszokkal együtt.

Calcium fluoratum

A növényi homeopátikumok mellett léteznek olyan ásványi homeopátikumok is, melyek alkalmazhatók a vénás megbetegedések esetén. Elsősorban a fluorról és vegyületeiről van szó. A calcium fluoratum egy olyan ásványi só, amely a fogzománcban, a csontokban és a rugalmas szövetekben található meg és a véredények rugalmasságáról gondoskodik. Ennek a szernek az alkalmazása homeopátiás potenciálban a véredények (vénák és artériák) rugalmasságának elvesztésekor, csont- és fogmegbetegedésekkor és hasonló esetekben a nem kielégítő mennyiségben képzett anyagot nem pótolja, sokkal inkább a kalciumfluorid képzését segíti elő a testben. Ezáltal a calcium fluoratum a visszerek tekintetében arra szolgál, hogy megerősítse a véredényeket. Éppen egy konstitúciós véna- vagy kötőszövetgyengeségnél, ha ráadásul még egy krónikus visszérbetegség is fennáll, a lábak duzzadtak, feszültek és gyulladásra hajlamosak, úgy ez a szer alkalmazható a kötőszövet megerősítésére. Jellemző a meleg valamint az állás következtében fellépő rosszabbodás. A calcium fluoratumot hosszabb időn keresztül kell alkalmazni, legjobb, ha 8-12 héten keresztül szedjük, mely időszakokat néhány napos terápiás szünetekkel szakítjuk meg. Elképzelhető egy intervallumos terápia is a hamamelis virginianával.

Kezdődő vénagyulladás

Echinacea

Amennyiben egy véna begyullad, úgy forduljon kezelőorvosához. Az immunrendszer megerősítésére - valamint influenzás, lázas fertőzéseknél - alkalmazható az echinacea azonnali intézkedésként gyakori adagolással.

Aranyérpanaszok

A visszérpanaszok, és az aranyér is egy vénás megbetegedés. Az “aranyér” elnevezés alatt különböző panaszokat foglalunk össze. Alapvetően külső és belső aranyereket különböztetünk meg. A “belső” aranyér esetén az artériák véredénymegvastagodásáról van szó a végbélben, melyen keresztül a nyálkahártya a bél belsejébe dudorodik ki. “Külső” aranyér alatt a pangó és kinyúlt vénákat értjük a végbélnyíláson kívül. A terápia kenőcsökkel vagy kúpokkal történő helyi kezelésből, súlyosabb esetekben operációból áll. Különösen fontos minden esetben az anális területek gondos higiéniája. Ezen kívül figyelni kell a szabályozott emésztésre, hogy a bélrenyheség elkerülhető legyen. Kiegészítő kezelésül javasolható a kamillás ülőfürdő, a hamamelis-kúp illetve a hamamelis kenőcs alkalmazása. Fontos az anális területek jó vérellátása is, ami elősegíthető, ha az ülep- és záróizmokat rendszeresen megfeszítjük.

A homeopátiás szerek, amelyeket az aranyeres problémáknál alkalmaznak, egyfelől vénára ható organotróp szerek, másfelől olyanok, amelyek egy már kialakult kötőszövetgyengeség vagy a vérfolyamban fellépő pangás ellen hatnak. Így például olyan homeopátikumokat alkalmaznak, amelyek a májra hatnak. Hosszadalmas aranyeres megbetegedések esetén konstitúciós terápiát kell alkalmazni perszonotróp módon ható homeopátikumokkal.

Myrrhis odorata – a mirhafű

A mirhafű Európában honos. Homeopátikumként a frissen virágzó növényt alkalmazzák. A mirhafüvet D2, D3 vagy D4 potenciálban alkoholos oldatban használják. Ennél a gyógynövénynél is szembetűnő a fitoterápia és a homeopátia átfedése. A homeopátiában a mirhafüvet az aranyereknél alkalmazzák, ha különböző okok miatt nem lehet a vadgesztenyét alkalmazni. Jellemzőek a tipikus aranyeres panaszok, melyek a székletürítéskor rosszabbodnak. A mirhafű gyulladás- és pangásmegelőző hatású a szövetekre, ezért fontos szer az aranyérnél, amely csepp-formátum mellett kenőcsként (10%) is alkalmazható.

Paeonia officinalis – a pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa egy gyönyörű növény, amelyet nem igazán hoznánk kapcsolatba az aranyeres problémákkal. A pünkösdi rózsa a Földközi-tenger környékén honos. A friss, tavasszal gyűjtött gyökereit alkalmazzák. A pünkösdi rózsa homeopátiás feldolgozásban különösen akkor segit, ha az aranyerek égőek, vizsketnek és nedvedzenek és ha a végbélnyílás területén könnyen fordulnak elő gyulladások, mély fekélyes berepedések. A székletürítés nagyon fájdalmas, és a fájdalom később is megmarad. Tipikus ezenkívül az erek bíborvörös színe.

Carduus marianus - Silybum marianum – a máriatövis

A carduus marianus, a máriatövis egy fontos “májnövény”, melyet évszázadokon keresztül sikeresen alkalmaztak a máj megbetegedéseikor. A kapuérigénybevétel ismert az aranyér képződésének okaként. Amennyiben ez a kapuérpangás egy májgyengeségtől ered, amely emésztési zavarokban vagy fáradtságban jelentkezik, úgy gondoljunk a máriatövisre. A növényi homeopátikumok gyakran fordulnak elő a gyógynövénygyógyászatban is. A máriatövis példáján azonban szeretnénk hangsúlyozni, hogy a homeopátia nem az összetevők révén hat, hanem úgy, hogy a potenciált gyógyszer kivált egy olyan ingert, amely a szervezet szabályzóképességét ösztönzi. Eközben a homeopátiás, vagyis a hasonlóságon nyugvó alapelv mellett a gyógyszer további aspektusai is szerepet játszanak. A máriatövis esetén átfedés tapasztalható a homeopátiás, a gyógynövénygyógyászati és a hagyományos alkalmazás között: a májmegbetegedések és az azzal összefüggő pangás következtében fellépő aranyeres problémák esetén. Egyébként egy májzavar nem fájdalom révén vehető észre, hanem egyéb panaszok révén: emésztési zavarokban, mint például a zsirok lebontásában fellépő zavarokban, mely belső vérzésekben vagy általános fáradtságban jelentkezik. Kétség esetén végeztessen el egy májvizsgálatot a háziorvosánál.

Nux vomica – a hánytatódió

A nux vomica olyan panaszokkal hozható összefüggésbe, melyek az idegrendszer túlfeszítettsége, a hektikus mindennapok, a hiányos kikapcsolódás és az élvezeti szerek túlzott fogyasztása miatt alakulnak ki. Így általában az aranyeres problémák ülő tevékenység illetve túlzott alkohol-, kávé és nikotinfogyasztás következtében lépnek fel.

Homeopátia visszereknél és kezdődő vénagyulladásnál

Szer Hamamelis Aesculus Calcium fluoratum Echinacea
Panaszok Visszér Vénás panaszok Vénás panaszok Kezdődő vénagyulladás
Egyéb panaszok és jellemzők A visszerek sötétkékek, fájnak, érintésre érzékenyek, kimondottan sérülékenyek, vénagyulladásra hajlamosak Vénás pangás a medence területén, fájdalmas visszerek és aranyeres problémák, bélrenyheség, derékfájás

A terhességben: fájdalom az ágyékcsigolya környékén, visszérre való hajlam

Született vénás és kötőszöveti gyengeség, krónikus visszér panaszok, gyulladásra való hajlam, a lábak duzzadása és feszítő érzése Báziskezelésre
Rosszabbodás Melegben Álláskor Álláskor, melegben  
Különösen alkalmas gyermekeknek vagy terhes nőknek Terhes nőknek Terhes nőknek    
Adagolás D6, napi 3-4x 1 adag D4, napi 3-4x 1 adag D12, napi 1-2x 1 adag, hosszabb időszakon keresztül (3 hetes kúra, majd 1 hét szünet) D2, kezdetben 3-4x negyedóránként egy adag, majd ezt csökkenteni kell

Figyelem: javulás esetén az adagot csökkenteni kell!

Homeopátia aranyeres problémáknál

Szer Myrrhis odorata Paeonia officinalis Carduus marianus Nux vomica
Panaszok Aranyér Aranyér   Aranyér
Összefüggés az okkal     Májzavar Életstílus
Egyéb panaszok és jellemzők Aranyeres panaszok, érzékenység az aesculus-szal szemben Bíborvörös, viszkető, nedvedző, égő gyulladás a végbélnyílás területén, berepedések, fájdalmas székletürítés, tartós fájdalom Májzavar miatt fellépő aranyér és bélrenyheség  
Adagolás D3, napi 3-4x 1 adag, 10%-os kenőcs D4, napi 3-4x 1 adag D3, napi 3-4x 1 adag D6, napi 3-4x 1 adag

Figyelem: az adagot javulás esetén csökkenteni kell!