AMIT A HOMEOPÁTIÁRÓL TUDNI KELL

A gyomor-bél traktus betegségeinek gyógyítása homeopátiával

2. rész

Puffadásos kólika

A csecsemők puffadásos kólikáját mindenképpen ellenőriztetni kell egy orvossal. Amennyiben azonban nem találnak “szervi okokat”, úgy a következő homeopátiás szerek nyújthatnak segítséget. (Ajánlott azonban olyan orvost felkeresni, aki a homeopátiában is kiismeri magát, és az ő tanácsait is figyelembe venni.) Mindenesetre fontos azonban, hogy a szülő nyugodt maradjon – a kólika nem tart örökké. Figyeljen arra, hogy a csecsemő nyugodtan ihasson, hogy ne nyeljen túl sok levegőt és hogy az ivás után nyugodt körülmények között büfizhessen. Ne etesse a csecsemőt minden alkalommal, amikor sír, mert ilyenkor összekeveredik a gyomorban a félig emésztett tej a frissel és ez fokozza a panaszokat. A csecsemők gyakran szeretnek egyfajta nyomást (vállravéve finoman masszírozzuk a hátukat) vagy hogy a hasukat simogatjuk, miközben a lábukat óvatosan felfelé tartjuk – mint a pelenkázásnál – és könnyedén ide-oda forgatjuk őket vagy a másik kézzel kevés melegített olajat maszírozunk el a hasukon. Ha a csecsemő üvegből iszik, úgy édesköményteát is adhatunk neki. Akik szoptatnak, igyanak maguk teát, amelyet édesköményből, köményből és ánizsból készítenek. Legyen óvatos a forró víz használatával – tea vagy melegvizes-palack – és figyelje folyamatosan a szemkörnyéki hőmérsékletet.

Kamilla

A kamilla esetében a puffadásos kólika a fogzással áll kapcsolatban. Ezért a szert nem lehet a háromhónapos kólika esetén alkalmazni, hanem csak a csecsemő idősebb korában. A görcsszerű puffadásos kólika és hasfájás gyakran jár együtt savas hányással és zöldes hasmenéssel. A gyermek nyűgös, kimondottan fájdalomérzékeny. A hasfal fájdalmasan feszes. Este és éjszakánként a panaszok rosszabbodnak, azonban javulnak, ha melegvizes-palackot alkalmazunk vagy meleg hasborogatást készítünk.

Colocynthis

A citrullus colocynthisre, másnéven a sártökre jellemző az erős, görcsszerű testi fájdalom, amely heves, híg hasmenéssel, émelygéssel és hányingerrel párosul. A gyermek összegömbölyödik fájdalmában – ez egy fontos jellemzője a sártöknek. Az összegömbölyödés mellett a meleg is javítja a panaszokat, míg a táplálékfelvétel tovább rontja az állapotot. A gyomor-bél problémák ezenkívül böfögésben, széleresztésben, puffadásban nyilvánulnak meg.

Cuprum metallicum

A réz a homeopátia fontos görcsoldó szere. Ilyenkor heves, görcsszerű hasfájás jellemző, amely hányással és erős hasmenéssel, valamint erős kimerültséggel jár együtt.

Dioscorea villosa

A dioscorea villosa, másnéven a jamszgyökér, ugyancsak a puffadásos kólikák egyik fontos szere. A csecsemő nem összegömbölyödik, hanem inkább hátrafelé hajlik, miközben a hasfájás jelentős enyhül.

Pszichoszomatikus gyomor-bél panaszok

Mint arról már írtunk az emésztés és a kedélyállapot szorosan összefüggnek egymással. Ezért a következőkben bemutatunk néhány szert, amelyeknek vagy egy erős pszichikai komponensük van és/vagy a konstitúciós szerekhez tartoznak. Az öngyógyítás során mindig az alacsony potenciát és a gyakori adagolást javasoljuk.

Ignatia

Az ignatia tágabb értelemben véve pszichoszomatikus szer. A beteg úgy érzi, mintha “megfeküdné valami a gyomrát”, egy bizonyos élményt, hangulatot, veszekedést vagy bánatot nem tud egészen megemészteni és gondokkal küszködik. Ezekre a szellemi terhekre gyomorfájással és –görcsökkel reagál. A beteg hangulata változó, ingerlékeny és túlságosan érzékeny. Az emésztési panaszok azonban nem csak egy érzékeny gyomor formájában jelentkeznek, hanem már az evés közbeni érzésben is, amikor a falat a “torkán akad”, keserű böfögés jelentkezik és az üres gyomor is fájdalmas. A fájdalom görcsszerű, mintahogy más testrészeken is görcsök jelentkezhetnek, például a vénákban (migrén) vagy a légutakban (asztma).

Nux vomica

A nux vomica, másnéven a hánytató dió, ugyancsak szoros összefüggésben áll a beteg személyiségével. A nux-vomica-betegnek sokféle problémája van a gyomor-bél traktusban, nemcsak gyomorégés, hanem görcsszerű hasfájás, reggeli hányás és evés utáni gyomorfájás is jelentkezik, ezenkívül puffadásra, székrekedésre és aranyérre is hajlamos. Gyakran fejfájás is kíséri a gyomorpanaszokat. Ezek a panaszok azonban szorosan összefüggnek az életstílussal. Ha a nux-vomica-leírás megfelel a beteg panaszainak, úgy feltételezhető, hogy az túl zsírosan és túl sokat eszik, gyakran iszik többet a kelleténél és szívesen kávézik és/vagy dohányzik. Bár a táplálkozás és az élvezeti szerek rontják a fennálló panaszokat – de a betegnek nehezére esik, hogy lemondjon róluk. A gyomorfájás fejfájással, telítettségérzettel, böfögéssel és hányingerrel jár együtt. A panaszok reggelente lényegesen erősödnek, így a nux vomica másnaposság ellen is ajánlott.

Lycopodium

A lycopodium clavatum, amelyet a korpafű spóráiból nyernek, a homeopátia fontos konstitúciós készítménye. A lycopodium-beteg tipikus emésztési panaszai közé tartozik a hiányos emésztési képesség, amely általában krónikus májpanaszokkal jár együtt. A jellegzetes lycopodium-betegnek karakteres a testalkata: felsőteste sovány, hasa azonban puffadt. Az ilyen ember öregebbnek tűnik koránál. A bőre sárgás, sápadt és fonnyadt. Az arcon mély ráncok vannak. Az ellentmondás indulatos reakciókra készteti a lycopodium-beteget, aki szellemileg nagyon friss, de nem bízik senkiben és nagyon féltékeny. A testi tünetekkel kapcsolatban a beteg mindig visszatérő panaszokkal küzd: bár falánkságot érez, akár édességre is, néhány falat után máris jóllakottság érzete támad. Gázok fejlődnek, az érintett böfög, vagy szelet ereszt, amely bélgörcsökhöz vezet. Az egész has érzékeny, mindenféle ruházat szűknek tűnik. A kellemetlen panaszok sorát bélrenyheség egészíti ki. Nyugalomban és melegben, mindenekelőtt az ágyban, erősödnek a panaszok, hűvös, friss levegő, valamint mozgás javít az állapoton.

Foszfor

A foszfor-típus markáns pszichoszomatikus jellemzőkkel bír. Egy szellemileg nagyon élénk, agilis és intelligens emberről van szó. Jellemző a relatív gyors kimerülése, ami miatt gyakran van szüksége kis szünetekre, amikor viszont feltűnően gyorsan kipiheni magát. A foszfor típus túlérzékeny az érzéki benyomásokra, hatásokra, valamint zajokra és szagokra, könnyen felizgatható és könnyű megijeszteni is. Fél a sötétben és egyedül, amelyből bizonyos melankólia származhat. Tipikusak az emésztőszervi panaszai is: a kiegyensúlyozott anyagcsereállapot ellenére a forszfor-páciensnek gyakori és kis étkezésekre van szüksége, amelyet kellemesnek talál. Az üres gyomor égető érzést kelt és általános remegéses gyengeséget. A has megnagyobbodott máj esetén általában püffedt, a széklet inkább hasmenésszerű és fájdalommentes, de gyengeségérzetet

Homeopátia puffadásos kólikánál

Szer

Kamilla

Colocynthis

Cuprum metallicum

Dioscorea villosa

Panaszok

Puffadásos kólika

Puffadásos kólika

Puffadásos kólika

Puffadásos kólika

Összefüggés az okkal

Fogzás

     

Kedélyállapot

Nyűgös, érzékeny, kimondottan rosszul tűri a fájdalmat

     

Egyéb panaszok és jellemzők

Zöldes-nyálkás hasmenés, savas hányás, éjszakai fenntlét sírással, esetlegesen láz, kipirult illetve sápadt orca, hidegrázás / izzadás

Erős kólikás testi fájdalmak, heves, hív hasmenés, émelygés, hányinger, böfögés, széleresztés

Heves hasfájás (görcsök), hányás és erős hasmenés, mely nagy kimerültséggel jár, vérkeringési problémák

Puffadásos kólika

Javulás

Karbavétel, hordozás (rövid időre)

Összegömbölyödés, meleg

 

Hátrafelé hajlás

Rosszabbodás

Izgalom, korareggel

Meleg, szűk terek

Nedves-meleg időjárás

 

Különösen alkalmas gyermekeknek vagy terhes nőknek

Gyermekeknek

Gyermekeknek

Gyermekeknek

Gyermekeknek

Adagolás

D6, kezdetben 3-4szer negyedóránként 1 dózis, majd ezt csökkenteni

D6, kezdetben 3-4szer negyedóránként 1 dózis, majd ezt csökkenteni

D6, kezdetben 3-4szer negyedóránként 1 dózis, majd ezt csökkenteni

D6, kezdetben 3-4szer negyedóránként 1 dózis, majd ezt csökkenteni

Figyelem: javulás esetén az adagot csökkenteni kell!

Homeopátia pszichoszomatikus aspektumú gyomor-bél panaszoknál

Szer

Ignatia

Nux vomica

Lycopodium

Phosphorus

Panaszok

Emésztési panaszok

Emésztési panaszok, másnaposság ellen is

Emésztési panaszok

Savas panaszok

Összefüggés az okkal

Bánat, aggodalom, gyász, ijedtség, félelem

Életstílus: ülő tevékenység, fokozott élvezeti-cikk fogyasztás

   

Kedélyállapot

Hangulatváltozások, ingerültség, túlérzékenység

Túlérzékeny idegrendszer, indulatos

Szellemileg élénk, bizalmatlan

Szellemileg friss, gyorsan fáradó

Egyéb panaszok és jellemzők

Gyomorgörcs, “torkon akadó falat” érzete, esetlegesen egyéb görcsök is (migrén, asztma)

Gyomorégés, görcsszerű hasfájásreggeli hányás, evés utáni gyomorfájdalom, puffadás, székrekedés, aranyér

Bűzös puffadás, széleresztés, bélgörcsök, bélrenyheség, hiányos emésztőképesség, Tipikus testfelépítés: sovány felsőtest, felpuffadt has, falánkságérzet édességre is, néhány falat vagy korty után azonban telítettségérzet

Égető érzés az üres gyomorban, remegéses gyengeség, püffedt has, széklet hasmenésszerű és fájdalommentes, mely gyengeségérzetet okoz, gyors kimerülés, vérzésre és hasmenésre való hajlam

Javulás

   

Hűvös, friss levegő, mozgás

Gyakori, kis étkezések

Rosszabbodás

Bánat, aggodalom, gyász, ijedtség, félelem

Reggelente

Meleg és nyugalom, különösen az ágyban

 

Adagolás

D6 napi 1-2szer 1 dózis

D12 napi 1-2szer 1 dózis

D12 napi 1-2szer 1 dózis, hosszabb időn keresztül (3 hét bevétel, 1 hét szünet)

D12 napi 1-2szer 1 dózis, hosszabb időn keresztül (3 hét bevétel, 1 hét szünet)

Figyelem: javulás esetén az adagot csökkenteni kell!