AMIT A HOMEOPÁTIÁRÓL TUDNI KELL

A köhögés

A köhögés az alsó légutak, a légcső és a hörgők megbetegedéseire utal. A hörgők kötik össze a légcsövet a tüdővel. Ha a légutakat egy lefelé fordított faként képzeljük el, úgy a hörgők a törzsből (a légcsőből) kiágazó nagy ágak lennének, az úgynevezett hörgőcskék pedig a további leágazások. A tüdőt ezen a képen a lomb jelképezi. A homeopátia a hörgők és a légcső megbetegedéseinél is alkalmazható.

Ha a hörgők nyálkahártyája gyulladásba kerül (bronchitisz), a köhögés mellett a szegycsont mögött fájdalom léphet fel, köpet keletkezik, és hőemelkedés vagy láz jelenik meg. Az egyszerűség kedvéért a következőkben különbséget teszünk a száraz köhögéses (váladék nélküli) és a nyálkás köhögéses (váladékos) bronchitisz között. Az első esetben kínzó, hosszantartó köhögési inger lép fel, amelyet a homeopátiás szerekkel csökkenthetünk. Egy váladékos bronchitisz esetében mindenekelőtt köptető szereket alkalmazunk. A szerválasztásnál fontos szerepet játszik, hogy milyen a köhögés (görcsszerű, hosszantartó, csiklandós, rohamszerű stb.), hogy mi okozza ezt a köhögési ingert, és hogy milyen a váladék. Emellett bizonyos esetekben hányinger vagy hányás is felléphet. Krónikus bronchitiszről beszélünk, ha az érintett két éven belül háromhónapnyi ideig bronchitiszben szenved. A krónikus bronchitisz a homeopátiás orvos felügyelete alá tartozik. Számos kitűnő homeopátiás szer létezik a krónikus bronchitisz gyógyítására, azonban ennél a betegségnél mélyrehatóbb kezelésre van szükség.

Az akut bronchitisznél még egy homeopátiás kezelés mellett is alkalmazzon sós vagy kamillavirágos gőzölős inhalációt, maradjon ágyban és gondoskodjék az elegendő folyadékbevitelről. Igyon forró citromos teát mézzel, esetleg meleg, mézes, higított bodzalevet. Az inhaláció, valamint a folyadékbevitel hozzájárul ahhoz, hogy a gyakran sűrű váladék a hörgőkben felhíguljon és ezáltal könnyebben kiköhöghetővé váljon.

Száraz köhögés gyógyszerei

Belladonna

A belladonna (atropa belladonna) láz- és gyulladáscsökkentő szerként ismert, melyet a láz és a gyulladás mellett többek között a kivörösödés és a túlérzékenység jellemez. A bronchitisszel kapcsolatban akkor gondoljunk a belladonnára, ha a köhögés hirtelen kezdődik és a lázas fertőzés egyéb jeleivel “egy erős megfázásként” indul, vagy ha egyéb, a fejben fellépő gyulladással jár. A torok piros és gyulladtan érzékeny, a beteget torokfájás és száraz, görcsszerű köhögés kínozza, amely köhögés a mellkasban és a has területein is fájdalmat okoz. Nem ritkán nátha és fülfájás is jelentkezik. A beteg lázas, az arca kipirul, mégis fázik. Túlérzékenység jelentkezik a zajjal, a fénnyel és az érintésekkel szemben. Minden túl hangos, túl világos, egyszerűen túl sok.

Bryonia

A bryonia cretica, a földitök a megfázásos betegségek egyik szere, így alkalmas a megfázásokkal kapcsolatban fellépő köhögés csillapítására. Alkalmazására akkor kerül sor, ha a beteg egy kimondottan fájdalmas száraz köhögésben szenved, amely kemény és görcsszerű. Köhögéskor, de akkor is, ha a beteg mély lélegzetet vesz, szúró fájdalom jelentkezik a mellkasban, amiért is a beteg a lehető legkevesebb mozgásra vágyik. Továbbá a panaszok a melegben rosszabbodnak (például egy meleg szobába történő belépéskor) és a friss levegőn javulnak. Megnő a hideg víz utáni szomj. A jellemző köhögési tünetek – a száraz köhögés – mellett megjelenhetnek az influenzás, lázas fertőzés jelei is: fejfájás, amely köhögéskor rosszabbodik. A torok és a gége gyulladt, így nyelési problémák lépnek fel. Emellett nátha is jelentkezik, valamint gyakori tüsszentés. Az arc piros, duzzadt és forró. Összefoglalva: gondoljunk a földitökre, ha köhögéses influenza lép fel, ha influenzaszerű panaszokkal jelentkező bronchitisz jelentkezik, ha a köhögés kimondottan fájdalmas és minden köhögés szúró fájdalmat okoz a mellkasban.

Corallium rubrum

A corallium rubrum, a vörös nemes korall az ásványi homeopatikumok közé tartozik és egy relatív széles alkalmazási területen alkalmazható a légúti megbetegedéseknél. Alkalmazzák a felső és az alsó légutak megbetegedéseinél, így az orr-torok területén, a légcsövekben és a hörgőkben. Erre a szerre az úgynevezett reflexköhögés jellemző, ami azt jelenti, hogy a betegnek mindig köhögnie kell, mert az orr-torok területén, például az orrmelléküregben, egy gyulladás miatt folyamatosan nyálka vagy genny válik ki, mely lefolyik a torkon és ez köhögési ingert vált ki. Ha a beteg a köhögő rohamokon túl, az orrgyökér mellett fájdalmas nyomást érez, például amikor előre hajol (melléküreggyulladásra utaló jel), akkor a nemeskorall alkalmazása javasolt.

Hyoscyamus

A hyoscyamus – a beléndek – a csucsorfélék családjába tartozó mérgező növény. Ez a növény, amely a tradicionális “mérgező és varázsnövények”-hez tartozik, erősen görcsoldó hatású, emellett nyugtató is, amiért régebben hagyományosan az asztma bronchitisz füstölőszereként alkalmazták. A homeopátiás bronchitisz-kezelésben a beléndek “bevált indikáció”-ként szerepel, amely azt jelenti, hogy beléndek egy olyan szer, amelyet néhány tünet alapján is sikeresen lehet alkalmazni. Mivel a hagyományos orvostudományi gyakorlatban a kodeint alkalmazzák köhögéscsillapítóként, és a beléndek ugyanolyan hatású, sokan nevezik “homeopátiás kodeinnek”. Száraz, görcsös köhögésnél alkalmazzák, amely fekvéskor, vagyis éjszaka, egyértelműen rosszabbodik.

Rumex

A rumex, a lósóska fő jellemzője a “csiklandós” köhögés, egy száraz, tartós köhögés, amely kétségbeesésbe kergetheti az embert, hiszen egy mélyebb lélegzetvétel vagy maga a beszéd is újabb köhögés okozhat. Orvosilag az úgynevezett bifurkációs köhögésről van szó, amelynél a beteg tartós köhögési ingert érez, amely a torokból mélyen a légcsövekbe nyúlik (szétágazik). A köhögés egyértelműen rosszabbodik a hidegben és javul a melegben. Ez – ellentétben a földitökkel – azt is jelentheti, hogy rosszabbodás lép fel, amint hidegre megy a beteg.

Spongia

A spongiára, más néven szivacsra jellemző a rekedtség, a hangszálak és a gégefő érintettsége és a köhögés durva, száraz és ugató karaktere. Ha nem is jelentkezik a gyermekeknél a fenyegető köhögési roham, a durva, rekedt köhögés a szivacsra utal, éppígy a folyamatos torokköszörülés is. A köhögés javul meleg italok fogyasztása után, azonban rosszabbodik éjszaka.

Drosera

Szamárköhögéskor és olyan bronchitisznél, amely betegségképe hasonlít a szamárköhögésre, jöhet szóba a drosera, a harmatfű. Ilyenkor a köhögést egymást követő, görcsszerű köhögési rohamok jellemzik, amelyek az egész szervezetet annyira igénybe vehetik, hogy a beteg nem kap levegőt és szinte fulladozik. Emellett folyamatos hányinger jelentkezik, és orrvérzés is előfordulhat. Éjszaka rosszabbodik a köhögés.

Lobaria pulmonaria

A sticta pulmonaria, a tüdőzuzmó jellemzője a “leszálló fertőzés”, egy náthából fejlődik ki egy orrmellékgyulladás, egy torokgyulladás és végül egy bronchitisz. A nátha tehát elhúzódik és a beteg köhögni kezd. Hideg levegő belélegzésekor fájdalom jelentkezik, a beteg kimondottan hidegérzékeny és különösen éjszakánként szenved a köhögéstől.

Nedves és hurutos köhögés gyógyszerei

Számos kimondottan kitűnő homeopatikum létezik a hurutos köhögés kezelésére. Azonban figyelembe kell venni, hogy gyakran olyan bronchitiszekről van szó, amikoris már fennáll egy bakteriális fertőzés, esetlegesen krónikus bronchitisz vagy más légúti megbetegedés, például asztmás terhelés. Ezért ilyen esetekben forduljon egy tapasztalt homeopátiás kezelést alkalmazóhoz, aki olyan szereket alkalmaz, amelyet az individuális helyzet megkövetel.

Ipecacuanha

Az ipekakuána-gyökeret ismerhetjük már mérgezések esetén alkalmazott hánytatószerként. Hányinger és hányás homeopátiásan is jellemző erre a szerre. Alkalmazzák például terhességi hányásnál vagy gyomor-panaszoknál. A köhögéssel kapcsolatban is szerepet játszhat a hányás illetve a hányinger. Így ilyenkor egy görcsszerű, spasztikus bronchitiszről van szó, köhögési rohamokkal. A betegnek az az érzése, hogy nem kap levegőt, erős elfogódottság-érzés vesz rajta erőt és a váladékot csak nehezen tudja kiköhögni. Lehallgatáskor a nehezen oldódó nyálka durva szörtyögése hallható a hörgőkben. Az ipekakuána-gyökér fontos jellemzője a leírt tartós rosszullét, hányinger és a hányáshajlam, miközben a hányás után nem jelentkezik javulás. Tipikus az éjszakai rosszabbodás is. Az ipekakuána különösen a gyermekgyógyászatban vált be.

Stibiatum sulfuratum aurantiacum

A stibiatum sulfuratum aurantiacum (aranykén) bevált váladékoldó szerként alkalmazható. Hatása a konvencionális nyálkaoldó szerekéhez hasonlítható.

Dulcamara

Függetlenül attól, milyen is pontosan a köhögés, a dulcamarára, a keserédes csucsorra gondoljuk, ha az egyértelműen egy megfázás következményeként, illetve felfázástól keletkezik. A hideg és a nedvesség kiváltó okára utal az is, hogy a köhögés általában hidegben rosszabbodik. A köhögés rövid és ugató, melyet sűrű váladék kísér. A beteg fázós, kezei és lábai hidegek.

Echinacea

Ha a légutak újra és újra megbetegszenek, úgy ésszerűnek tűnik, ha az immunrendszert erősítjük meg. Ebben az összefüggésben a legjobban kivizsgált gyógynövényekhez tartoznak a vörös kúpvirág fajtái (az echinacea purpuria és az echinacea angustifolia), amelyek gond nélkül kombinálhatóak a fent nevezett homeopatikumokkal. Az echinacea a test saját védekezőképességének erősítésre szolgál egy alapvető kezelés során.

Homeopátia köhögéskor (1. rész)

Szer

Belladonna Bryonia Corallium rubrum Hyoscyamus Rumex Spongia Drosera

Panaszok

Száraz köhögés Száraz köhögés Száraz köhögés Száraz köhögés Száraz köhögés Száraz köhögés Száraz köhögés

Egyéb panaszok és különösségek

Rövid, visszatérő köhögések, nedves bőr, tág pupillák, piros arc, esetleg nátha és fülfájás Kimondottan fájdalmas, száraz, kemény, görcsszerű köhögés, szúró fájdalom a mellkasban, hideg víz utáni szomj Reflexköhögés a folyamatos nyálka-genny visszacsorgás által, gyors egymás utáni köhögések Éjszakai száraz köhögés, köhögéscsillapító hatású Szinte folyamatos csiklandozós köhögés, melyet a legkisebb inger is kiválthat, mint mély lélegzetvétel vagy beszéd Ugatós, durva, rekedt, száraz köhögés, rekedtség és torokköszörülés Gyors egymás utáni, száraz, görcsszerű köhögőrohamok, fulladási érzet, szamárköhögés-szerű lefolyás, hányinger, orrvérzés

Javulás

  Friss levegő     Melegség Meleg ital  

Rosszabbodás

Zajok, fény, érintés Meleg, egy meleg szobába történő belépés Éjszaka, hideg Éjszaka, fekve Hideg, hideg levegő belélegzése Éjszaka Éjszaka

Különösen alkalmas terhes nőknek vagy gyermekeknek

Gyermekeknek Gyermekeknek Gyermekeknek   Gyermekeknek Gyermekeknek Gyermekeknek

Adagolás

D4, D6, kezdetben óránként egy dózis, majd ezt napi 3-4x 1 dózisra kell csökkenteni D6, kezdetben óránként egy dózis, majd ezt napi 3-4x 1 dózisra kell csökkenteni D4, kezdetben óránként egy dózis, majd ezt napi 3-4x 1 dózisra kell csökkenteni D4, kezdetben óránként egy dózis, majd ezt napi 3-4x 1 dózisra kell csökkenteni D4, kezdetben óránként egy dózis, majd ezt napi 3-4x 1 dózisra kell csökkenteni D4, kezdetben óránként egy dózis, majd ezt napi 3-4x 1 dózisra kell csökkenteni D6, kezdetben óránként egy dózis, majd ezt napi 3-4x 1 dózisra kell csökkenteni

Figyelem: javulás esetén az adagot csökkenteni kell!

Homeopátia köhögéskor (2. rész)

Szer

Sticta Ipecacuanha Stibiatum sulf. aur. Dulcamara Echinacea

Panaszok

Száraz köhögés Nyálkás köhögés Nyálkás köhögés Köhögés Köhögés

Egyéb panaszok és különösségek

  Köhögési rohamok légszomjjal és fulladással, nem felszakadó nyálka, hányinger és tartós rosszullét, szörtyögés, hányás után nincs javulás Bevált nyálkaoldó homeopatikum Általában rövid, ugató köhögés sűrű nyálkával, hidegérzékenység Alapkezeléshez

Rosszabbodás

Hideg, éjszaka Éjszaka   Hideg, átmenet a hidegbe  

Különösen alkalmas terhes nőknek vagy gyermekeknek

  Gyermekeknek   Gyermekeknek Gyermekeknek

Adagolás

D6, kezdetben óránként egy dózis, majd ezt napi 3-4x 1 dózisra kell csökkenteni D6, kezdetben óránként egy dózis, majd ezt napi 3-4x 1 dózisra kell csökkenteni D4, D6, 3-4x naponta 1 dózis D4, D6, 3-4x naponta 1 dózis D2, 3-4x naponta 1 dózis

Figyelem: javulás esetén az adagot csökkenteni kell!