Végleges az MDF jelölt-listájaMegszületett annak a 27 MDF-es képviselőjelöltnek a listája, akiket a párt a 2002-es országgyűlési választásokon indít Fideszes támogatással. A párt Országos Választmánya jóváhagyta Fidesznek a Kisgazda Polgári Egyesülettel valamint az Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetséggel kötött választási megállapodását.

Az MDF ne éljen vétójogával a 2002-es országgyűlési választások jelöltállítása során - javasolta a párt Országos Választmányának Dávid Ibolya pártelnök. A Fidesz - Magyar Polgári Párt és az MDF választási megállapodása szerint a kisebbik koalíciós partnernek erre lehetősége lenne azokban az egyéni választókerületekben, ahol nem a jelenlegi országgyűlési képviselőt jelölik újra.

Az MDF - 176-ból - 27 egyéni választókerületben jogosult arra, hogy önállóan, a Fidesz támogatásával indítson jelölteket. Közülük 16-an jelenleg is képviselők, az MDF frakció tagjai, míg 11-en újak.

"A vétójog egy formális lehetőség, amelyet csak a legkirívóbb esetekben kell alkalmazni. Ha azonban két párt között olyan jó az együttműködés, mint az MDF és a Fidesz között, akkor erre nincs szükség" - nyilatkozta Medgyasszay László MDF-es képviselő.

A képviselő szerint érdemes lenne a listás helyek elosztásáról úgy megállapodniuk a Fidesszel, hogy azokon a területeken kapjanak biztos befutó helyeket jelöltjeik, amely területek eddig többségében nem számítottak jobboldali kötődésűnek. Ilyen például Komárom-Esztergom megye. Ezzel meg lehetne az MDF jövőbeni frakcióját is növelni - tette hozzá.

Az Országos Választmány ellenszavazat és tartózkodás nélkül jóváhagyta az MDF-Fidesz közös listán indulók névsorát. Baranya megyében Pichler Imre, Bács-Kiskun megyében Font Sándor és Lezsák Sándor, Békés megyében Varga István, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Halmai István indul. A legtöbben Budapesten méretik meg magukat, ahol Balsai István, Tarlós István, Hock Zoltán és Csapody Miklós a jelölt.

Csongrád megyében Balogh László, Fejér megyében Kelemen András neve került a listára. Győr-Moson-Sopron megyében a negyedik ciklusára készülő Medgyasszay László, Hajdú-Bihar megyében Püski András, Heves megyében Dr. Tóth József, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Szádváry Gábor, Komárom-Esztergom megyében Gordán Ildikó, Nógrád megyében Sisák Imre, Pest megyében Csáky András, Gémesi György, Somogy megyében Herényi Károly, Szászfalvi László, Szabolcs-Szamár-Bereg megyében Fülöp István, Tolna megyében Dávid Ibolya, Vas megyében Németh Zsolt, Veszprém megyében Ékes József és Horváth Balázs, Zala megyében Boros Imre indulnak a közös listán.

Huszonnyolcadikként Hende Csabát szavazták meg, aki nem indul egyéni választókerületben.

A nyolc megyei listás helyről a jövő héten kezdődik meg a Fidesz és az MDF közötti egyeztetés.


Vissza a főoldalra