A javaslat visszhangja az online médiumokbanNetlap - Netkapu

Az MDF a szektákat ellenőrizné

"Társadalmi veszélyt jelentenek"

Az MDF országgyűlési csoportja kezdeményezi, hogy a kormány hozzon létre tárcaközi képviseletet az úgynevezett destruktív szekták vizsgálatára. Ennek oka, hogy a párt képviselői úgy vélik: az alkohol és a drog után ezek működése jelenti a legnagyobb társadalmi veszélyt. Balogh László a demokrata fórum frakciójának sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy korábban már kezdeményezték az egyházügyi törvény módosítását, ez azonban - mint az MDF képviselője mondta - az MSZP elutasítása nyomán elbukott.


Index

Az MDF megvizsgáltatná a szektákat
Az MDF kezdeményezi, hogy tárcaközi bizottság vizsgálja a szektajelenségeket és térképezze fel a vallási közösségek tevékenységét. Balogh László országgyűlési képviselő az Inforádiónak úgy nyilatkozott, hogy az alkohol és a drog után a destruktív szekták működése jelenti a legnagyobb gondot. A bizottság folyamatosan nyilvánosságra hozná jelentéseit és évente egyszer beszámolna a Parlamentnek is.


FrissHírek

Az MDF fellépne a szekták ellen

Tárcaközi képviselet létrehozását kezdeményezi a Magyar Demokrata Fórum. A testület koordinálná a destruktív szekták elleni társadalmi fellépést.

Az MDF frakciója országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, amelynek sürgős tárgyalását is kezdeményezi annak érdekében, hogy még ebben a ciklusban megalakulhasson a testület. A javaslat szerint a testületet "az állampolgári szabadságjogokat veszélyeztető szellemi befolyásolással szembeni társadalmi önvédelem összehangolására" és a destruktív szekták sokoldalú, tudományos igényű vizsgálatára alakítanák meg. A párt szerint az alkohol és a drog után e szekták, zárt csoportosulások működése jelenti a legnagyobb gondot. Ezért az MDF harcot hirdet a szekták ellen.

Azokkal a szervezetekkel szemben akarnak fellépni, amelyek visszaélnek az egyházi státusukkal, s vallási köntösbe bújtatott érdekcsoportokként pénzszerzésre vagy beteges egyéni célok -- például kollektív öngyilkosság -- elérésére használják ki az embereket -- mondta a párt egyik képviselője a Magyar Hírlapnak. Nevesíteni azonban nem nevesítettek egyetlen csoportot sem.


Infostart

Az MDF megvizsgáltatná a szektákat

Az MDF kezdeményezi, hogy tárcaközi bizottság vizsgálja a szektajelenségeket és térképezze fel a vallási közösségek tevékenységét.

Balogh László országgyűlési képviselő műsorunkban úgy vélekedett, hogy az alkohol és a drog után a destruktív szekták működése jelenti a legnagyobb gondot. A bizottság folyamatosan nyilvánosságra hozná jelentéseit és évente egyszer beszámolna a Parlamentnek is.


Nethírlap

Az MDF hadat üzen a szektáknak

Az MDF országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány hozzon létre tárcaközi képviseletet az úgynevezett destruktív szekták vizsgálatára. Balogh László MDF-es képviselő arról beszélt, hogy az alkohol és a drog után e szekták, zárt csoportosulások működése jelenti a legnagyobb gondot, ami ellen össze kell hangolni a társadalmi önvédelmet.

A politikai élet minden szereplője egyetért abban, hogy vannak olyan csoportok, amelyek visszaélnek egyházi státusukkal és anyagilag kizsákmányolják tagságukat, vannak ugyanakkor olyan csoportok is, amelyek a lelki terror módszereit is alkalmazzák, vagyis a drog és az alkohol után a szektásodás a legveszélyesebb társadalmi jelenség ma Magyarországon - vélekedett az MDF országgyűlési képviselője. Balogh László úgy folytatta, pártuk épp ezért egy olyan tárcaközi képviselet létrehozására tesz javaslatot, amelynek feladata lenne az informálódás és a tájékoztatás. Miután a magyar jogrendszerben a szektákkal kapcsolatban nincs definició, a tárcaközi képviselet a napi politika szintjétől elrugaszkodva, tudományos igényességgel vizsgálná a jelenséget. A javaslat szerint intézményként is működne a képviselet, de természetesen nem lenne hatósági jogköre. Feladata lenne az is, hogy évenként beszámolót készítene a kormánynak, melyet ezt követően az Országgyűlés is minden évben megtárgyalna. Szászfalvi László MDF-es képviselő, református lelkész hangsúlyozta, céljuk az emberi szabadságjogok megvédése, vagyis az, hogy bármilyen hitelvet valló csoport nyugodtan dolgozhasson, a devianciák kiküszöbölésére azonban legyen lehetőség - hangzott el az MDF sajtótájékoztatóján.

(Medi-Com Internet összeállítás)


Vissza a főoldalra