Megérkeztek az első választási megfigyelők


Az EBESZ tagjai egy héten át tájékozódnak, utána döntenek a teendőkről - A Fidesz-MDF és az MSZP is országos listát állíthat

A Népszabadság információi szerint mától Budapesten tárgyalnak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet munkatársai. A háromfős nemzetközi delegáció egy héten át tárgyal a választásokon résztvevő, közreműködő állami, politikai szervezetekkel és a jelölteket állító pártokkal. Ezt követően dönetenek arról, hogy milyen típusú, rövid vagy hosszú távú választási megfigyelők küldését javasolják-e az áprilisi országgyűlési választásokra.

A hét végéig országosan a legtöbb egyéni jelöltet, 145-öt a Fidesz-MDF, a legtöbb listás jelöltet, 267-et az MSZP állította. a kormánypártok eddig 8 területi listát állította összesen 307 jelölttel, a szocialisták pedig 10 területi listát 391 képviselővel.

A MIÉP-eseknek országosan 56, a Munkáspártnak 27 egyéni és 12 listás jelöltje van az egy területi listával együtt. Az FKGP-nek 17, az SZDSZ-nek 16, a Centrum pártnak három, a zöldeknek, kettő. Az MSZP-SZDSZ-nek egy közös jelöltje van, Vas megyében.

A hatályos választási törvények szerint a Fidesz-MDF és az MSZP már országos listát állíthat, mivel ehhez összesen hét területi listát kell állítani, illetve bejelenteni az OVB-nél. Ezt követően mindkét lista után egy-egy képviselőt delegálhatnak az OVB-be.

Forrás: Korridor