MSZP: Kampánystratégiát egyeztet a Fidesz és a MIÉP


Lendvai Ildikó szocialista alelnök szerint egyértelmű jelei vannak annak, hogy a Fidesz és a MIÉP között megindult a kampánystratégia egyeztetése. Úgy látja, mind a hangvételben, mind a módszerekben egyre több párhuzamot lehet találni a két párt MSZP-ellenes kirohanásai között.

Lendvai Ildikó szocialista alelnök Újhelyi István elnökségi taggal, valamint Vári Gyula és Doszpot Péter képviselőjelölttel közösen tartott sajtótájékoztatóján fejtette ki véleményét.

A képviselő úgy látja: a hét végi események azt bizonyítják, hogy új, kedvezőtlen fordulatot vett a kampány, mert létrejött a kampánykoalíció a Fidesz és a MIÉP között. "Ebben a kampányban a MIÉP a Fidesz rohamosztagának szerepét kapta" - közölte.

Az alelnök szerint egy-egy kudarc hatására a Fidesz kampánystratégiája megzavarodott, és felbomlott az a korábban tudatosan kialakított szereposztás, amelyben "egyesek dúr, mások szelídebb, moll hangnemben" beszéltek volna. "Most a Fidesz összes vezetője a kemény, durva vádaskodó hangot használja" - mondta.

Hozzátette: a legnagyobb kormánypárt már szavakban sem az egész országhoz szól, pusztán megmaradt szavazóit kívánja fanatizálni. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: ezt mutatja Pokorni Zoltán kongresszusi beszéde, amelyben a politikus már nem csak a pártokat, hanem az egész országot két részre osztotta, a vállalkozó szelleműekre és a kiábrándultakra, majd jelezte, hogy az utóbbiaknak nem kíván a pártja lenni. "Mi úgy tapasztaljuk, hogy a kormánypártokból kiábrándultak egyre többen vannak, ezek szerint a Fidesz egyre szűkebb bázisra kíván támaszkodni" - közölte.

Megjegyezte azt is, hogy a Fidesz a kampányban már nem kormánypártként viselkedik, hanem az ellenzék ellenzékeként szólal meg, mint eddig a MIÉP, hiszen a kongresszuson elmulasztotta a lehetőséget, hogy számot vessen ígéreteivel és az ország helyzetével, valamint markáns mondanivalója kizárólag a szocialisták alaptalan kritizálása volt.

Lendvai azt mondta: a Fidesz és a MIÉP összehangolt kampánya bumeráng-kampány, amely visszaüt. "Akik alaptalan rágalmakat fogalmaznak meg politikai riválisukkal szemben, azoknak politikai hitelképessége kérdőjeleződik meg, és ez elég sötét árnyat vet az Orbán Viktor által bejelentett szerződés hitelességére is" - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus bírálta a miniszterelnököt, amiért - szerinte - egy szájból fújt hideget és meleget, hiszen néhány nappal korábban még ő hazaárulózott és adott szabad kezet alelnökeinek a vádaskodásra, a kongresszuson ugyanakkor arra utalt, hogy csendben, illetve mérsékelten kell szólni.

Közölte: az MSZP továbbra is az egész országhoz kíván szólni, és kormányra kerülése esetén az egész ország érdekében kíván kormányozni, "éppúgy a Fidesz- és az MSZP-szavazók, mint mások érdekében". "Mi nem az erőre, főleg nem az erőszakra törünk, és nem azt mondjuk, hogy velünk az erő, hanem azt, hogy velünk az ország, mert velünk az ország többre jut" - mondta az ellenzéki politikus.

Újhelyi István elnökségi tag arra kérte Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy határolódjon el Bognár László MIÉP-alelnök Monoron tett kijelentésétől, miszerint az államfő "azért van, hogy kinevezze a Fidesz-MDF kormányt, és nem fogja felkérni az MSZP-t, nyerhet az 42-43 százalékot, de nem tud kormányt alakítani".

Megítélése szerint, ha a köztársasági elnök valóban a kampány eldurvulásától tart, akkor neki magának kell jó példával elöl járnia. Amennyiben ezt nem teszi, akkor "mégiscsak van egy összekacsintás vagy valamiféle szerződés a Fidesz és a MIÉP között, amely akár a közös kormányzásról is szólhat".

A politikus felszólította Orbán Viktort, hogy vonja vissza azon nyilatkozatát, amellyel gyanúba keverte a politika szereplőit a MIÉP-es képviselőjelölt elleni támadás kapcsán. Újhelyi István egy dakota közmondást idézett: ha félsz, a harci dísz eltakarja a félelmet. Mint mondta, a Fidesz ezt a harci díszt most vette fel, hogy eltakarja azon félelmét, az MSZP fogja megnyerni a választásokat.

Doszpot Péter volt rendőrnyomozó azon sajnálkozott a sajtótájékoztatón, hogy a Fidesz nem vitázik az MSZP-vel az általuk összeállított közbiztonsági programról, hanem "hülyeségekkel és sértő megjegyzésekkel dobálózik".A szocialista képviselőjelölt visszautasította, hogy az MSZP a bűnözők pártja lenne.

Vári Gyula volt vadászpilóta megdöbbentőnek nevezte, hogy lehazaárulózták az ellenzéket, amit saját maga, illetve tiszttársai nevében is elutasított. "Ez nem a hazaárulók pártja. Az, aki a honvédséget ilyen mélyre le tudta zülleszteni, azt minek lehet nevezni?" - tette fel a kérdést a szocialista képviselőjelölt.

Lendvai Ildikó kérdésre válaszolva elmondta: az MSZP tud a Köztársaság térre szervezett tüntetésekről, de nem készülnek ellentüntetéssel.

Forrás: Origo