A Fidesz és az MDF Lakitelken egyezteti
választási programját[Stop!] (2001. december 1. szombat 17:20)

Megkezdődött a Fidesz és az MDF jövő évi választási programjának egyeztetése, amelynek eredményeként a kampány kezdetére megszületik a közös választási program. Ezt Szájer József, a Fidesz - Magyar Polgári Párt parlamenti frakciójának vezetője jelentette be szombaton, a két párt Bács-Kiskun megyei választmányának közös lakitelki munkaértekezletét követő sajtótájékoztatón.

A két testület Lakitelki Népfőiskolán megtartott ülésén a pártok országos elnökségét Szájer József, illetve Pongrácz Tibor képviselte. Mindketten szimbolikus jelentőségűnek tartják - mondták el -, hogy a választásra való felkészülés Lakitelken kezdődik, ott ahol az Magyar Demokrata Fórum megszületett.

Szájer József hangsúlyozta, hogy a két párt közötti augusztus végi megállapodás nagyon jelentős eredményeket hozott a polgári erők támogatottságának tekintetében. Az emberek értékelik és fontosnak tartják, hogy a politikai erők különböző pártjai egymással szorosan együtt tudnak működni az ország érdekében - állapította meg.

A lakitelki munkaértekezlet jelentőségét értékelve a Fidesz frakcióvezetője leszögezte: miután két egyenjogú párt kívánja a választásokon közösen megméretni magát, fontos, hogy az a közös program, gondolati háttér és az a javaslat, amit az ország polgárainak nyújtani kívánnak a polgárok számára átlátható legyen.

Szájer József ugyanakkor hangsúlyozta: miután a két párt koalícióban kormányozza az országot, rajtuk jelenleg a kormányzás felelőssége nyugszik. Mi készülünk a jövő évi választásokra, de nem örülünk annak, hogy számos párt idő előtti kampányt folytat - mondta. Az országnak nyugalomra van szüksége - jelentette ki a legnagyobb kormánypárt frakcióvezetője -, a kampányt pedig azért találták ki, hogy a politikai pártok ennek idejében győzzék meg a polgárokat arról, ígéretes jövőt kínálnak nekik.

Az MDF Országos Elnöksége képviseletében Pongrácz Tibor kifejtette: fontosnak tartja, hogy azt az alapozó munkát, amely ebben a ciklusban megkezdődött az elkövetkező négy évben tovább lehessen folytatni. A két pártprogram filozófiája azonos, keresztény-konzervatív alapokra épül, de megvannak benne a modern közgazdasági elemek, amelyeket lehet liberálisnak is nevezni - hívta fel rá a figyelmet. Részleteikben lehetnek más hangsúlyok, de ez nem konfrontációt jelent, hanem bizonyos kérdéseknek az egyeztetését, sorolását fontosságuk szerint - fűzte hozzá.

A Gallup közvélemény-kutató intézet legújabb felmérésében ismét a Fidesz-MDF közös listájának erősödéséről számol be. A pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint erősödik a szavazási hajlandóság. A teljes lakosság körében november második felében 34 százalékos támogatást élvezett a Fidesz-MDF közös lista, míg az MSZP-re 26 százalék voksolt volna.


Vissza a főoldalra