Szignálták a Fidesz-MDF megállapodást
- Hivatalos tájékoztató hétfőn


[STOP!]

MDF-Fidesz lista: Dávid, Boross, Hende az élmezőnyben

2001. augusztus 30. csütörtök 14:28

Bár már pénteken aláírhatják a Fidesz és az MDF közötti választási együttműködési megállapodást, még a tárgyalások utolsó szakaszában sem végleges, hány befutó helyet biztosítanak majd a kisebbik párt jelöltjeinek a közös listán. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke bejelentette, hogy Dávid Ibolya MDF-elnök neve várhatóan az országos lista második helyén szerepel majd, de a stop! információi szerint biztos pozíciót kaphat Boross Péter volt kormányfő, és Hende Csaba MDF-alelnök is.

Pokorni Zoltán Fidesz-elnök a párt elnökségének ülését követően kijelentette, hogy a pártok között létrejött megállapodás értelmében a közös lista mindkét párt nevét viselné, az országos lista második helyén Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerepelhetne, és az MDF-nek minden megyében lehetne jelöltje egyéni választókerületben vagy listán.

Pokorni elmondta, hogy a kisebbik koalíciós partner kérésének megfelelően biztosítják az MDF számára az önálló frakció alakítását, valamint az összes jelenlegi országgyűlési képviselője közös jelöltként való indítását. Mint emlékezetes, korábban a tárgyalások egyik legfőbb vitás pontja Csapody Miklós XI. kerületi és Herényi Károly somogyi választókörzete volt, amelyeket a Fidesz a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek ajánlott fel.

A stop! információi szerint annak ellenére, hogy a tárgyaló felek már péntekre ígérik a végleges szerződés aláírását, még nem sikerült megállapodni arról, hogy az MDF hány helyet kaphat a befutó listás pozíciókban. Eddig hét és tíz között ingadozott a felkínált helyek száma. Úgy tudjuk Dávid Ibolya mellett Boross Péter, volt miniszterelnöknek és Hende Csaba igazságügyi államtitkárnak, az MDF alelnökének van nagy esélye a legjobb listás helyek elnyerésére. (stop! - spirk)

[index]

Aláírták az MDF-Fidesz választási megállapodást

Dávid: A program az MDF-é, a kampány az MDF-é, az eredmény közös

2001. szeptember 1., szombat 9:58

A két párt Fidesz-MDF néven állít közös listát úgy, hogy az MDF számára biztosított 28 képviselői hellyel a külön frakció alakítása. Az MDF és a Fidesz között megszületett választási szövetségről szóló megállapodás maradéktalanul tartalmazza a demokrata fórum választmánya által támasztott feltételeket - áll Dávid Ibolya közleményben.

Az MDF elnöke a megállapodás megszületése után kijelentette: Fidesz-MDF néven állítják a közös listát. Azokban a választókerületekben, ahol 1998-ban az MDF nyert, a 2002-es választásokon is a Fórumot illeti meg a jelölés joga, valamint az öt százalékot meghaladó listaarány. Az MDF önálló frakciót is alakíthat majd. Ezen kívül az országos lista második helyét Dávid Ibolya kapja.

Dávid Ibolya közleményében leszögezte: Két egyenrangú párt kötött választási szövetséget. Ez nem győzelem egyik fél részéről sem a másik felett, hanem a választási győzelem garanciája: az MDF célul tűzte ki, hogy értékrendje, tisztessége és stílusa nagyobb támogatást kapjon a polgári oldal választói körében - fogalmazott.

Az MDF elnöke hangsúlyozta: céljuk továbbá, hogy a polgári kormányzás arra érdemes gyakorlata folytatódjon, amire egy erős MDF részvétele a kormánykoalícióban biztosítékot jelent.

Az MDF elnöke szerint a demokrata fórum feltételeit méltányolva a Fidesz a választási egyezséggel azt vállalta, hogy maga is képviseli a Magyar Demokrata Fórum értékrendjének fő pilléreit és elveit. Dávid Ibolya megállapította: a demokrata fórum nélkül polgári kormány nem alakul, az MDF stílusa, értékrendje megkerülhetetlen.

Az MDF elnöke szerint a megállapodás egy lehetőség, elvi és hosszabb távú együttműködést feltételez, amely a két félre egyforma felelősséget ró. A program az MDF-é, a kampány az MDF-é, az eredmény közös. Nem érdekünk egymás esélyeinek csökkentése, egymás legnemesebb, a nemzet dolgát, a magyar polgárok érdekeit a legmegfelelőbben előmozdító hagyományait és politikáját kell erősítenünk - tartalmazza a dokumentum. Dávid Ibolya szerint a megállapodás nemcsak stratégiai és taktikai siker.

[origo]

A KDNP sajnálja a Fidesz és az MDF választási megállapodását

2001. 09. 01. 15:34:42

A Kereszténydemokrata Néppárt sajnálattal veszi tudomásul a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum közötti választási szövetség létrejöttét - jelentette ki Bartók Tivadar, a KDNP elnöke szombaton.

A KDNP országos elnökségi ülésének szünetében Bartók Tivadar elmondta: a szerződés különösen azért érinti súlyosan a KDNP-t, mert azzal az MDF váratlanul és egyoldalúan vetett véget egy több hónapja zajló tárgyalássorozatnak az MDF és a KDNP között. Az egyeztetés - mint elhangzott - egy más név alatt, de a Békejobb szellemében tervezett jobbközép koalíció létrehozása érdekében folyt. "A Dávid Ibolya MDF-elnök vezette jobbközép pártszövetség legalább 5, de inkább közel 10 százalékot szerezne a jövő évi parlamenti választásokon" - mondta Bartók Tivadar.

[Politikaforum.hu]

 

A KDNP újabb jobbközép koalíciót szervez, ezúttal az MDF nélkül

Bartók Tivadar, a KDNP elnöke elmondta: a történtek ellenére a KDNP-nek továbbra is fontos egy ilyen pártszövetség, ezért már a jövő héten tárgyalásokat kezd létrehozása érdekében. Ennek érdekében a párt a "Fidesz-integrációból" kimaradó pártokkal tárgyal tovább - köztük a Torgyán József vezette Független Kisgazdapárttal is. Kivétel a MIÉP, amellyel a KDNP semmiféle szövetséget nem hajlandó kötni.

(MTI)

[STOP!]

Dávid: nincs MDF-MKDSZ-megállapodás

2001. szeptember 1. szombat 17:35

Dávid Ibolya szombaton cáfolta azt a hírt, amely szerint választási együttműködési megállapodást kötött a Magyar Demokrata Fórum és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség. A megállapodásról pénteken az MKDSZ közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Dávid Ibolya elmondta: Rubovszky György, az MKDSZ képviseletében és Hende Csaba, az MDF delegációjának tagja abban állapodott meg, hogy az kereszténydemokrata szövetség lemond azokról a választókörzetekről, amelyeket korábban a Fidesztől "megkapott", de amelyekre az MDF igényt tart. E két körzet Herényi Károly és Csapody Miklós MDF-es országgyűlési képviselő választókerülete.

  • Az MKDSZ nem párt, hanem szövetség, mi a Fidesszel állunk partneri viszonyban - jelentette ki Dávid Ibolya.
  • A történtek előzménye, hogy az MKDSZ sajtóirodája az MTI-hez pénteken éjszaka közleményt juttatott el, amelyben hangsúlyozza: elkötelezett a megkezdett országépítő program folytatása, a családok megerősítése, a rend és a biztonság növelése, a hazai cégek pozíciójának javítása, egyszóval a polgári kormány tevékenységének folytatása iránt. Az MKDSZ mindezek ismeretében örömmel vállal aktív részt a két koalíciós partner között létrejött választási együttműködésben.

(MTI)

[internetto]

szept. 2. 18:12: Békejobb-tárgyalások a jövő héten


A Békejobb pártjai a jövő héten tekintik át a Fidesz-MDF választási együttműködés létrejötte után kialakult helyzetet. Pusztai Erzsébet, a Magyar Demokrata Néppárt elnöke hangsúlyozta, hogy továbbra is szükségesnek tartják a jobbközép erők összefogását. Ékes József, a Vállalkozók Pártjának vezetője szerint a Békejobb szervezeteinek közös állásponttal kell megkeresniük az MDF-et és a Fideszt, annak érdekében, hogy a jobbközép pártok együttműködése még erősebb legyen.

[Korridor]

Szignálták a Fidesz-MDF megállapodást - Hivatalos tájékoztató hétfőn

2001-09-01 19:50

[HÁTTÉR]

A magyarországi parlamenti választások történetében először él a közös lista állításának lehetőségével a két párt, a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum.

A közel egyéves egyeztetést követően tető alá hozott választási együttműködési megállapodás a Fidesz számára a jobboldali szavazatok mind teljesebb körű begyűjtését, az MDF-nek pedig a parlamentbe jutást garantálja.

Az MDF az 1998-as országgyűlési választásokon nem érte el a parlamentbe kerüléshez szükséges ötszázalékos küszöböt, mégis országgyűlési frakciót alakíthatott, mert 17, a Fidesszel való megállapodás alapján közös jelöltként induló képviselője egyéni választókerületben szerzett mandátumot.

A kormányzati ciklus félidejéig úgy tűnt, hogy a Fidesz előbb köt választási együttműködési megállapodást nagyobbik koalíciós partnerével, a Független Kisgazdapárttal, mint 1998-as szövetségesével, az MDF-fel. Az egyre szaporodó kisgazda ügyek és viszálykodások nyomán azonban a Fidesz előbb csak elodázta a megállapodás aláírásának időpontját, majd Kövér László, a Fidesz akkori elnöke bejelentette, hogy az MDF az elsőszámú partnerük.

Mindeközben múlt év februárjában az MDF, a Magyar Demokrata Néppárt és a Vállalkozók Pártja Békejobb 2000 néven kezdeményezte a mérsékelt jobboldali erők összefogását azzal a szándékkal, hogy közösen induljanak a 2002-es választásokon és meghódítsák a nem a Fideszt támogató jobbközép szavazókat. Az FKGP-n belüli konfliktusok és a Fidesszel való kapcsolat szorosabbá válása után az MDF fokozatosan kihátrált a Békejobb 2000 mozgalomból.

Az MDF országos választmánya 2000. szeptember 16-i ülésén feljogosította Dávid Ibolya pártelnököt arra, hogy a Fidesszel való - a koalíciós megállapodáson alapuló - együttműködést terjessze ki a 2002-es választásokra történő felkészülés előkészítésére.

Az MDF országos választmánya ez év július 20-án úgy döntött, hogy amennyiben - az általuk meghatározott feltételek mellett - augusztus 31-éig nem sikerül megállapodniuk a Fidesszel, a párt önállóan indul a 2002-es országgyűlési választásokon.

Az MDF elvárásként fogalmazta meg, hogy a közös listán ne csak a Fidesz neve szerepeljen, valamint maradjon meg a jelöltállítási joga azokban a választókerületekben, amelyeket jelenleg is a demokrata fórum képvisel a parlamentben.

Az MDF ragaszkodott ahhoz is, hogy az "országos lefedettség" érdekében minden megyében legyen vagy listás, vagy egyéni képviselőjelöltje, továbbá önálló frakciót alakíthasson a parlamentben.

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke ez év augusztus 30-i sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a Fidesz a lehető legteljesebb mértékben igyekezett figyelembe venni az MDF kéréseit, és egyetlen pont sem maradt, amit ne tudott volna teljesíteni.

A megállapodásból ugyanakkor kitűnik, hogy a Fidesz az eredetileg kért 44 helyett, 30-nál kevesebb közös jelöltet és biztos befutónak számító listás helyet enged át az MDF-nek.

A Fidesszel ugyancsak megállapodást kötő Magyar Kereszténydemokrata Szövetség több mint húsz jelöltet indíthat a jelenlegi legnagyobb kormánypárt támogatásával, míg ifjúsági társszervezetük, a Fidelitas négyet.

* * *