Infórum vezetők az igazságügyminiszter-asszonynál


A tervezettnél jóval hosszabb ideig tartó tájékozódó megbeszélésen fogadta Dávid Ibolya miniszter az Informatikai Érdekegyeztető Fórum elnökét, Beck Györgyöt és a szervezet főtitkárát, Dombi Gábort.

A találkozón az Inforum vezetői ismertették a miniszterrel a hazai informatikai szakma céljait. Külön kiemelték az informatika nemzetközi szabályozásának bizonytalanságait, és a meglévő jogszabályok alkalmazásának területén tapasztalható hazai ellentmondásokat.

A miniszter leszögezte, hogy az EU-csatlakozás mellett az informatika területe az, amelynek prioritást kívánnak biztosítani. Egyetértett vendégeivel abban, hogy egy vállalkozásbarát kormánypolitika igencsak elősegítheti azt a szakmai törekvést, amely Magyarországot a kelet-közép-európai régió infotechnikai kutató központjává kívánja fejleszteni.

Beck György felvetette, hogy a készülő státustörvénynek külön foglalkoznia kellene a határon túlról érkező magyar informatikai szakemberek hazai elhelyezkedésének megkönnyítésével.

Dávid Ibolya egyetértett abban az Inforum vezetőivel, hogy gazdaságilag észszerű lenne az informatikai termékek forgalmát nehezítő vám- és áfaterhek leépítése, ezzel is elősegítve a minőségi számítástechnikai termékek térhódítását, egyben visszaszorítva a no-name, gyakran nem legális kereskedelemből származó számítástechnikai eszközöket.

A találkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy folyamatossá teszik a szakmai konzultációikat.