A Gallup ismét a Fidesz-MDF erősödését jelzi[Stop!] (2001. december 1. szombat 17:20)

Sajtóbeszámoló a felmérés tendenciáiról a Stop! online magazin összefoglalója alapján

A Gallup ismét a Fidesz-MDF erősödését jelzi

A Gallup közvélemény-kutató intézet legújabb felmérésében ismét a Fidesz-MDF közös listájának erősödéséről számol be. A pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint erősödik a szavazási hajlandóság. A teljes lakosság körében november második felében 34 százalékos támogatást élvezett a Fidesz-MDF közös lista, míg az MSZP-re 26 százalék voksolt volna. A Gallup megjegyezte, hogy az előző eredményekkel kapcsolatos politikai támadások valószínűleg tájékozatlanságból fakadnak. A stop!-nak nyilatkozva a szocialista Baja Ferenc megkérdőjelezte az intézet objektivitását.

A Gallup szerint a novemberben végzett második vizsgálat eredményei megerősítik a hónap eleji felmérése eredményét. Eszerint a hosszabb ideig kiegyensúlyozott párterőviszonyokban elmozdulás történt. A Fidesz és az MDF közös listája az MSZP listájához képest statisztikailag szignifikáns mértékben nagyobb támogatottsággal bír. A teljes népességen belül a pártpreferenciákkal rendelkezők öt százalékos növekedése a Fidesz-MDF közös lista és az MSZP szavazótáborát gyarapította. A teljes lakosság körében november második felében ennek megfelelően 34 százaléka támogatta a Fidesz-MDF közös listát, míg az MSZP lista támogatottsága 26 százalék.

Bővül a biztos választók köre

A pártot választókon belüli és a pártot választó, magukat biztosan szavazóknak tartók körében a pártpreferencia arányok gyakorlatilag megegyeznek egymással. A kiélezettebb választási kampány-hangulat jelzője, hogy nemcsak a pártpreferenciával rendelkezők aránya magasabb, mint korábban, hanem a magukat biztos választóknak tartók aránya is - amely most a megkérdezettek 64 százaléka. Ilyen magas arányt még a választáshoz sokkal közelebbi időpontokban is ritkán mértünk. Korábban a Fidesz-MDF közös lista támogatottsága ebben a körben - tehát a pártot választó, magukat biztosan szavazóknak mondók körében - a november eleji mérésünk tanúsága szerint 51 százalékos volt, most 49 százalékot mértünk. Az MSZP listájának támogatottsága a hó elején 34 százalék a hó második felében pedig 37 százalék a biztos pártválasztók között.

Gallup-kommentár

Az intézet a kutatási eredmény ismertetése után kitért korábbi felmérése fogadtatására. Eszerint a sajtóban politikai jellegű támadások is érték a publikálás után, amelyek valószínűleg tájékozatlanságból fakadnak.

A Gallup hangsúlyozza, hogy rendszeres pártpreferencia-vizsgálatait saját finanszírozásában folytatja. Magyarországon ezek finanszírozásában még a sajtó sem vesz részt. Ennek megfelelően, eredményeiket csak saját web-oldalukon jelentetik meg, amelyek az eredeti közleményre való utalással szabadon felhasználhatóak.

Az MSZP nem hisz a Gallupnak

"Nem politikai, hanem szakmai jellegű támadások érik a Magyar Gallup Intézet pártpreferencia vizsgálatait" - mondta a stop!-nak az MSZP kampányigazgatója. Baja Ferenc nem tartja hitelesnek a Gallup méréseit, mert szerinte azok nem objektívek, hanem politikai manipuláció eredményei. Baja szakmai véleményekre hivatkozva azt állítja: az intézet felméréseiben olyan nagy a belső koherencia-zavar, olyan nagyok az eltérések és a ciklikusság az egyes eredmények között, amilyeneket a magyar közvélemény képtelen produkálni.

"Nem szégyen egyébként, a világ minden táján ismert, hogy valamelyik cég a kreatív kutatás eszközeivel befolyásolni kívánja közvéleményt, de akkor ne állítsa azt, hogy objektívek az eredményei" - mondta a kampányigazgató. Baja Ferenc a stop!-nak úgy fogalmazott: a Gallup nem tekinthető pártatlannak és függetlennek, elég csak megnézni a megrendelőinek listáját. Az MSZP azonban nem foglakozik a cég méréseivel, mivel Baja szerint a párt nem a közvélemény-kutatást, hanem a jövő évi választásokat akarja megnyerni.


Vissza a főoldalra