TÉRSÉGI OLIMPIA

GYŐR- MOSON- SOPRON MEGYE

2001. május 19 - 20., 26.

 

Megnyitó:

május 19. 10.30 Győrújbarát, Sportcsarnok

Díjkiosztó:

május 26. 18.00 Győrújbarát, Gyermektábor

Együttműködők:

Győr-Moson-Sopron megye 42 települési önkormányzata

 

Győr-Moson-Sopron Megyei Sportigazgatóság

Védnökök:

Dr. Szakács Imre, ISM politikai államtitkár - fővédnök

 

Dr. Medgyasszay László országgyűlési képviselő

A Térségi Olimpia felkészülési időszakában folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a településekkel. A versenyt két hétvégén, 3 nap alatt, rendeztük meg 14 településen, a következő sportágakban: sakk, darts, asztalitenisz, kötélhúzás, teke, futás (60 m, 1500 m, 3000 m, váltófutás), fittségi próba (egyéni, családi), tollaslabda, lábtenisz, kispályás labdarúgás (női, férfi, korosztályos), dekázás, fejelés, grundbirkózás, görkorcsolya, lovaglás, lövészet, tenisz, kézilabda (férfi, női, korosztályos), medicinlabda dobás, fekve nyomás, szkander, tréfás sor- és váltóverseny; óvodásoknak 30 m futás, helyből távolugrás, kislabda dobás, sor- és váltóverseny.

A versenyek sporteredményeit dokumentáltuk, az eredmények megjelentek a Kisalföldben is.

Fórum keretében értékeltük a verseny szervezését, szervezettségét, lebonyolítását. Megvizsgáltuk, hogy a kitűzött céljaink reálisak voltak-e, az elért eredmények megfeleltek-e elvárásainknak. Összegzést készítettünk a hasznosítható tapasztalatokról, megállapításokról. Ennek eredményeképpen változásokat ajánlunk a sportágak megválasztásában, a nevezések és versenykiírások módjában, az időpont megválasztásában.

 

A Térségi Olimpia célkitűzései:

Az elmúlt években a tudományos irodalom és a tömegkommunikáció egyre hangsúlyosabban foglalkozik a magyar népesség egészségi állapotával és egészség-magatartásával. A magatartás egy életen át történő tanulás eredménye, amelyben a családon, az óvodán, az iskolán, a kortárscsoportokon keresztül jelen van az egész társadalom a maga sokirányú értékrendjével.

"Az egészség érték" - halljuk szinte naponta. Ugyanakkor a lakosság egészségi állapota közismerten tragikus. Ez a tapasztalat térségünkben is, melyet alátámaszt az ÁNTSZ által néhány éve elvégzett megyei felmérés. Szűkebb térségünkben a következő betegségek szignifikánsan magasabb értéket mutatnak az országos átlagnál: keringési rendszer betegségei nőknél, mindkét nemnél a heveny szívizominfarktus és az agyér betegségek.

A fentiek mellett a környezetünkben élők többségének életesélyeit a következő rizikótényezők befolyásolják: egyenlőtlen fizikai terhelés, mennyiségében és/vagy minőségében helytelen táplálkozás, alacsony stressztűrő és stresszfeldolgozó képesség, káros szenvedélyek (kiemelten az alkoholizmus).

A falvakban élő fiatalok, felnőttek életmódjában, életformájában az aktív testmozgás, a versenysport, az életmódsportágak űzése - mint a primer prevenció egyik lehetséges formája -, sokszor a lehetőségek hiánya miatt is, csak kis mértékben (egy szűk réteg körében) van jelen.

"Ha a jövendő Európa-házban a többi nemzettel egészségben is egyenrangú félként szeretnénk élni, sürgető tennivalóink vannak az ifjak egészséges életmódra nevelésében." (Farkasinszy Teréz) Ebből a gondolatból kiindulva a TÉRSÉGI OLIMPIA három alapvető szükséglet kielégítésére irányul.

Egyrészt: az egészséghez kötődő egységes, pozitív szemléletmód kialakítására és rögzítésére: az embert a test-lélek egységében szemlélve, aki a természet és társadalom része, ezekkel kölcsönhatásban áll, alkalmazkodik környezetéhez, de formálja is azt.

Másrészt: a kellő testedzésben gazdag életmód elősegítésére, illetve a rossz szokások ellensúlyozására egy alternatíva megismertetésével.

Harmadrészt: a falusi fiatalok és felnőttek számára szervezett keretek közötti sportolási és versenyzési lehetőség biztosítására.

Cél:

a/ A résztvevők a sportolást örömforrásként éljék meg.

 

b/ Aktív, testedzésben gazdag életmóddal növelni a fizikai teherbírást, elősegíteni a jobb erőnlétet és kondíciót.

 

c/ Mintát adni a szabadidő hasznos eltöltésére.

 

d/ A sport közösségteremtő erejének kiaknázása.

 

e/ Új sportegyesületek létrehozása, a falusi tömegsportbázis növelése.

célcsoport: óvodás, általános iskolás, középiskolás, felnőtt korosztály

 

A Térségi Olimpia eredményei:

a/ közvetlen eredmény

  • tömeges részvétel a Térségi Olimpián: közel 3000 nevezés érkezett be
  • a közös tevékenység élménye,
  • a győzelem ízének pozitív hatása az egyén és a közösség életére,
  • a rendszeres testmozgás adta jobb közérzet.

b/ hosszú távú eredmény

  • hagyománnyá válik ez a kezdeményezés, s lehetőséget biztosít a térségünkben élő falusi, kisvárosi (10.000 ezer fő alatti települések) lakosság sportversenyére,
  • a testedzésben gazdag életmód elősegíti a jobb közérzetet, a nagyobb állóképességet, a test és a lélek harmóniáját.

c/ modellként történő alkalmazás

A megvalósulást követően az érdeklődő térségekkel, megyékkel megosztjuk tapasztalatainkat, az eredményeket és a dokumentációt rendelkezésre bocsátjuk.

 

Megkezdtük a 2002. évi Térségi Olimpia szervezését, felhívással fordulunk Győr-Moson-Sopron megye valamennyi 10.000 fő alatti településéhez: vegyenek részt a sportversenyen. A térségi versenyek megrendezésére felkértük a kistérségi társulásokat, 2002 márciusában tervezzük megrendezni a kistérségi versenyeket. 2002. április 13-14-én lesznek a megyei döntők.

Éremtáblázat

 

Település neve

Arany

Ezüst

Bronz

Abda

-

1

1

Árpás

1

-

-

Bakonyszentlászló

1

3

1

Bőny

3

2

1

Börcs

1

1

-

Dunaszeg

-

2

-

Écs

5

5

2

Gönyű

2

2

2

Gyarmat

2

2

2

Gyömöre

3

2

1

Győrasszonyfa

1

1

1

Győrladamér

4

2

2

Győrság

2

1

-

Győrszemere

13

2

2

Győrújbarát

42

39

29

Ikrény

3

1

1

Kajárpéc

1

2

4

Koroncó

2

-

3

Kunsziget

3

-

2

Lázi

2

1

1

Mezőörs

1

1

3

Mórichida

1

1

1

Nyúl

3

2

-

Öttevény

4

4

4

Pannonhalma

2

-

1

Pázmándfalu

2

4

5

Pér

1

3

2

Ravazd

-

-

2

Románd

-

-

1

Sokorópátka

2

4

1

Szerecseny

3

-

3

Tényő

1

2

1

Töltéstava

-

2

-

Veszprémvarsány

1

3

2

Részt vett. de érmet nem nyert települések: Árpás, Felpéc, Győrújfalu, Győrzámoly, Nagybajcs, Nyalka, Rétalap, Táp, Tét

Vissza az előző oldalra