Felsőoktatási Szociális Ösztöndíjrendszer

Felsőoktatási Szociális Ösztöndíjrendszer 1 kép Az aláírás pillanata 2000. február 3-án Az 1998. évi választásokon az egyéni programom és az MDF programja is kiemelten fontosnak tartotta az oktatás támogatását. A megyei közgyűlésben betöltött alelnöki tisztem jó alkalmat kínált arra, hogy a megyében felmérjem, hogy a települési és a megyei önkormányzat között milyen együttműködés képzelhető el a szociálisan nehéz helyzetben lévő hallgatók támogatásában. Kiderült, hogy 1999. júliusában az Oktatási Minisztérium is hasonló együttműködést keresett a településekkel. Pokorni Zoltán miniszter úrtól találkozót kértem, és sikerült összekapcsolni a két kezdeményezést.

A „Felsőoktatási Szociális Ösztöndíjrendszer” - az országos bevezetést megelőzően - kísérleti programként Győr-Moson-Sopron megyében kezdi meg múködését 2000. februárjától 2000. júniusáig. Az Oktatási Minisztérium, Győr-Moson-Sopron megye közgyűlése, 57 település és a Nemzeti Alapítvánnyal közösen dolgozik azért, hogy a későbbi országos bevezetéshez tapasztalatokat gyűjtsünk.

A folyósítandó ösztöndíj összege (4/4 rész) a felek között a következők szerint oszlik meg:

  • települési önkormányzat: 1/4 rész
  • megyei közgyűlés: 1/4 rész, a 6. pontban megjelölt feltételekkel. (További 2/4 részt az Oktatási Minisztérium fedez - maximum 5.000,-Ft/fő/hó, maximum 200 fő.) A Felsőoktatási Szociális Ösztöndíjrendszer célja, hogy
  • a megye 10 ezer lakos alatti településein élő
  • felsőoktatási intézmény nappali tagozatán, első diploma megszerzése érdekében tanuló
  • rászoruló (szociális szempontból hátrányos helyzetű) hallgatók számára támogatást nyújtson.

A támogatás elosztása során a döntést hozó települési önkormányzatok a rászorultságot - a szociálisan hátrányos helyzetet - veszik figyelembe. A megyéből 200 hallgató kaphat havonta ösztöndíjat. A megye maximum 3 ezer, a minisztérium maximum 5 ezer forintot ad egy hallgatónak. Ez a segítségnyújtás már érzékelhetően javíthat a hallgatók helyzetén.
Az ösztöndíjra való jogosultságot a pályázó lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat dönti el.
Győr-Moson-Sopron megye 57 települése csatlakozott a felhíváshoz. A pályázat menetrendje a következő:

Feladat Felelős Határidő
1. Pályázati felhívás elkészítése, megjelentetése, a felsőoktatási hallgató intézményen belüli tájékoztatása A megye napilapban pályázati felhívás megjelentetése, valamint a települési önkormányzat által történő hirdetmény egyidejű megjelentetése. Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése Oktatási Minisztérium Nemzeti Alapítvány települési önkormányzat 2000. 02. 08.
2. Pályázatok elbírálása települési önkormányzat 2000. 03. 01.
3. A döntés eredményeinek továbbítása a megyei közgyűlésnek települési önkormányzat 2000. 03. 06.
4. A pályázat eredményének továbbítása az Oktatási Minisztériumnak és a Nemzeti Alapítványnak Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése 2000. 03. 10.
5. Támogatási összeg folyósítása a Nemzeti Alapítvány számára Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése Oktatási Minisztérium települési önkormányzat 2000. 03. 22.
6. Szerződéskötés a hallgatókkal és az ösztöndíj folyósítása Nemzeti Alapítvány 2000. 03. 31
7. Sajtótájékoztató Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése Oktatási Minisztérium Nemzeti Alapítvány települési önkormányzat

A program befejezését követően a tapasztalatok összegzése következik.

Vissza az előző oldalra