Emlékkeresztek felállítása

Az új ezredév küszöbéhez érkezve szeretném megismertetni Önnel egy Győr környéki térséget érintő kezdeményezést.

Örömmel értesültem már sok helyi programról, ünnepségről, rendezvényről, amellyel méltó módon emlékeznek meg a helyi közösségek polgárai 2000-ben a nevezetes évfordulókról. Dr. Magas László, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. igazgatója javasolta, hogy a magyar kereszténység felvételének 1000. évfordulója és Krisztus születésének 2000. évfordulója méltó megünnepléséhez kapcsolódóan szólítsuk meg a hívő és nem hívő embereket egyaránt. A 2000. évben a Győr környéki térségben valamennyi településen közösen állítsunk fel egy fából készült emlékkeresztet. Régi hagyomány, hogy nagy eseményeket ilyen maradandó módon örökítenek meg falvainkban. Nagy járványok vagy törökdúlás befejezésének adtak hálát így a községek. Nagyon jó ötletnek tartottam, hogy most egy pozitív, örömteli eseménynek állítsunk emléket.

Természetesen az ötlettel kapcsolatban megkerestük a települések polgármesterei mellet a térségben élő plébánosokat, lelkészeket is, hiszen a megvalósításban feltétlenül számítok a különböző felekezetek részvételére. Lebó Ferenc és Lipovics János művészeket kértük fel arra, hogy készítsenek terveket az emlékkeresztre. Az érintett térség 50 települése mellett további 8 megyei település jelezte a mai napig csatlakozási szándékát és ezek közül már majdnem valamennyi község visszajutatta választását az általunk felkínált tervek közül.

A visszajelzésekből is tapasztalhattuk, hogy az önkormányzatok a millenniumi év megünneplésére nem tudnak sokat áldozni és az emlékkereszt állításával mégis méltó módon tudják megünnepelni a Magyar Millenniumot.

Vissza az előző oldalra