"Mit tehetünk a Tiszta Magyarországért ?"

ÍRÁSBELI VÁLASZT IGÉNYLŐ KÉRDÉS

 

INTERPELLÁCIÓ

Elhagyott hulladék tárgyában

a környezetvédelmi miniszterhez

"Mit tehetünk a Tiszta Magyarországért ?" címmel.

Tisztelt Miniszter Úr!

Évtizedes tapasztalat, hogy utaink mentén, erdeink-mezeink szögletében szeméthalmok éktelenkednek. A falusi turizmus terveit dédelgető kistérségeink lehetőségeit tönkretevő jelenséggel én elsősorban a Bicske, Etyek, Váli völgy egyébként kirándulásra csalogató vidékén találkozom, de azt hiszem, ez a gond országos méretű. Erre utal, hogy már a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvényben külön fejezet foglalkozik az Elhagyott hulladékkal. Az Országos Hulladékgazdálkodási Tervről szóló országgyűlési anyag pedig 22,5 millió köbméter települési szilárd hulladék keletkezésével számol, megjegyezve, hogy hulladék-lerakóhelyeink 10 %-a nem korszerű. A törvény értelmében 2003-ig a települési önkormányzatoknak meg kell szervezniük a begyűjtést és kezelést, s ehhez a költségvetés ebben és a jövő évben 2 milliárd forint támogatást nyújt. Mégis úgy tűnik, hogy felelőtlen emberek számára költségcsökkentés legegyszerűbb módja a hulladék elhagyott helyeken történő lerakása és otthagyása.

Kérdezem ezért a Miniszter Urat, hol tart az illegális lerakóhelyek feltérképezése, kiterjed-e ezekre a kihágásokra a környezetvédelmi kommandó feladata (mivel itt nem feltétlen veszélyesnek minősített a hulladék), valamint segíthet-e a bajon a Hulladék Munkaszövetség Tájsebészetnek nevezett programja, avagy a Tiszta Magyarországért mozgalom?

Egyszerűbben: milyen szemléletformáló és ellenőrzési eszközöktől várható az aggasztó állapot csökkentése, vagy éppen megszűntetése?

2001. december 6.

Dr. Kelemen András

MDF

Vissza az előző oldalra