EPP/PPE News 2000/27.sz.


SZORUL A HUROK AZ ETA TERRORISTÁK NYAKA KÖRÜL
Az ETA baszk terroristák újabb áldozata. Aznar spanyol miniszterelnök arra hívta fel polgártársait, hogy vegyenek részt San Sebastianban a "Most már elég"-tüntetésen, és azzal vádolta a baszk tartományi kormányzatot, hogy igyekszik megakadályozni a béketüntetéseket. Esély a demokráciára Jugoszláviában - az elnökválasztások első fordulója előtt az ellenzék jelöltje jelentős előnnyel vezet. Tiszteletben tartja-e majd Szlobodan Milosevics az eredményt? Az osztrák és német aggodalmakkal miatt az Európai Bizottság a temeli atomerőmű (Csehország) rendszeres biztonsági felülvizsgálatát kérte.

AZNAR: "NEM ENGEDÜNK A GAZEMBEREKNEK"
Szeptember 21-én Barcelona mellett az ETA-terroristák meggyilkolták a spanyol Partido Popular egy másik tanácsosát, José Luis Ruiz Casadot (42). A merényletre azután került sor, hogy egy sor csapás érte az ETA-t, amelynek az állami függetlenségért vívott 30 éves harca több mint 800 áldozatot követelt, ebből tizenhármat azóta, hogy tavaly decemberben az ETA felfüggesztette a tűzszünetet.
Aznar a koszovói Pristinában szolgáló spanyol KFOR-eroknél tett látogatása során értesült a gyilkosságról. A Partido Popular vezetoje határozottan kitart amellett, hogy nem enged az erőszaknak. Arra kérte a spanyolokat, hogy támogassák a szeptember 23-i san sebastiani, a terrorizmus ellen és az alkotmányosság védelmében szervezett "Most már elég"-tüntetést. "Meggyőződésem, hogy ez rendkívüli demonstráció lesz" - mondta. Mindazokat, akik elmennek San Sebastianba, "milliók és milliók támogatnak Spanyolországon belül és kívül".
Az ETA-t ért legutóbbi csapás végzetes lehet a szervezet számára - noha előtte éppen erőre kapott, nem utolsó sorban azon kétértelmű magatartás miatt, amelyet a baszk nacionalista politikusok és hivatalnokok tanúsítottak a függetlenség terroristáival szemben. Pristinában Aznar erőteljesen támadta egyrészt azt az Erzaintza nevu baszk rendőrtisztet, aki vizsgálatot indított egy korábbi, szeptember 15-i san sebastiani béketüntetés miatt, másrészt a baszk kormányzatot a most szombati tüntetés szervezőivel szemben tanúsított kritikus magatartása miatt. Ez lényegében "politikai üzenet" volt. "Nehéz lenne másutt példát találni ilyen mélyre süllyedt politikusokra" - fakadt ki Aznar az újságírók elott.
A spanyol miniszterelnök eltökélte, hogy nem ismétlődhet meg az, ami - szerinte tévesen - 1992-ben történt, nevezetesen az, hogy az ETA-elleni föllépést a rendőri akciókra korlátozták. A kormány megszigorítja az ETA-hoz kötődő szervezetek ellenőrzését, és nyomást gyakorol majd a regionális választások előrehozása érdekében. A kormány azt reméli, hogy a Baszk Nacionalista Párt (PNV) elveszíti befolyását a baszk tartományi kormányzatban. Ugyanakkor a rendőri akciók is eredményesek voltak. Annak eredményeként, hogy a rendőrség legutóbb letartóztatott az utcai erőszakos akciók szervezésével vádolt húsz személyt, Bidartban, a franciaországi Biarritz mellett elfogták az ETA katonai vezetojét és legfobb irányítóját, Ignacio Gracia Arreguit, alias Inaki de Rentariat (44).
Egy János Károly király ellen 1995-ben tervezett merénylet első számú gyanúsítottjaként, ő és barátnoje, Fabienne Tapia vizsgálati fogságban vannak Párizsban "terrorista merényletre való bűnös szövetkezés" vádjával. Összességében az elmúlt héten mintegy 36 személyt vettek őrizetbe. Az akciókra a francia rendőrséggel együttműködésben, többhavi előkészítés után került sor. "Az európai szintű együttműködés az egyedüli lehetőoségünk legyőzni ezeket a gazembereket" - mondta Alejandro Agag, az Európai Néppárt főtitkára. Már régóta nyilvánvaló volt, hogy - a tartományi politikusok cinkosságán és gyávaságán kívül - a terroristák legnagyobb előnye az volt, hogy módjukban állt átcsúszni a határon és megbújni Franciaországban, mondta. A spanyol és a francia hatóságok közt létrejött "kiváló munkakapcsolatnak" köszönhetoen, ez az egérút bezárult.

A SZERB ELLENZÉK ELŐNYE Koszovói látogatása során Aznar megismételte az EU világos üzenetét: nincs esély a balkáni válság rendezésére mindaddig, amíg Szlobodan Milosevics Jugoszlávia elnöke marad. "Miloseviccsel nincs esély a megoldásra - sem Szerbia, sem bárki más számára" - jelentette ki. Az EU közös álláspontja világossá tette, hogy csak akkor támogatják pénzügyileg a tönkrement országot, ha Milosevics távozik a hatalomból.
Ugyanakkor széles körű az aggodalom, hogy Milosevics - aki a felmérések szerint messze Kostunica, az ellenzék jelöltje mögött áll - vagy meghamisítja vagy, egyszerűen semmibe veszi a szeptember 25-i elnökválasztás első fordulójának eredményét. Bár tizennégy ország a választási eredmények tiszteletben tartására szólította fel, nem valószínu, hogy Milosevics - vád alá helyezett háborús bűnösként - békésen átadná a hatalmat. Zorán Djindjics, a Demokrata Párt vezetoje és a Szerb Demokrata Ellenzék (DOS) kampányfőnöke megjósolta, hogy Kostunica - aki a fölmérések szerint Milosevics 20%-ával szemben 42%-os támogatottságot mondhatott a magáénak - földcsuszamlásszerű győzelmet arat. Ugyanakkor "azt várjuk, hogy 10 órakor Milosevics bejelenti a saját győzelmét" -mondta egy sajtókonferencián.
Tijanics volt szerb tájékoztatási miniszter elmondta, hogy belső körökbol származó információi szerint az a terv, hogy a szavazóurnákat megtöltik a koszovói albánok több tízezer "szavazatával", mivel a várakozások szerint ők tartózkodnak majd a szavazástól. Kostunica választási plakátját - amely azt hirdeti, hogy o az a jelölt "aki az ön szemébe mer nézni" - Milosevics hívei rendszeresen összemázolták.
Az ellenőrzés alatt álló sajtó nem csupán egyszerűen árulónak, a NATO és az USA bábjának bélyegezte Kostunicát, hanem… kutya-kedvelonek is. "A mi népünk a kutyát hűtlen, hazug és ravasz állatnak tartja" - írta a Politika c. kormányhű napilap, és ráadásul azt állította, hogy Kostunicát a szabadkőművesek és a homoszexuálisok támogatják, meg hogy megcsalta a feleségét.
"Mi nem válaszolunk a hivatalban lévo kormány szennyes propagandájára, mivel mi demokraták vagyunk és mi a párbeszédet meg civilizált hangnemet becsüljük - nyilatkozta Kostunica -. De a reális választási eredményeket illetően nem engedünk… Minden szavazatot megszámolunk és tudjuk, hogyan védelmezzük meg ezeket a szavazatokat."

RÖVID HÍREK
Az osztrákoknak, a németeknek és a környezetvédőknek a csehországi, temelini atomerőművet illető aggodalmai nem késleltetik a kibővítést, vélte Günther Verheugen főbiztos. Bécs kijelentette, hogy megakadályozza a csatlakozási tárgyalásokat mindaddig, amíg be nem bizonyosodik, hogy a határtól alig 50 kilométerre lévo szovjet típusú reaktor nem biztonságos. A temelini erőmű ellen tüntetők a múlt héten elzárták az osztrák-cseh határt. Az erőmű ügye nagyon érzékeny kérdés Közép-Európában, amelyet különösképpen sújtott a csernobili katasztrófa. Ausztria már régóta az atomenergia-program ellen foglal állást.