Hírlevél, 2001.júniusA MINISZTERELNÖK LÁTOGATÁSA A FRAKCIÓNÁL


Orbán Viktor miniszterelnök május 28-án részt vett az MDF országgyűlési képviselőcsoportjának ülésén, ahol közösen áttekintették az elmúlt három év együttműködését, valamint a kormány és az országgyűlés előtt álló legfontosabb feladatokat.

Orbán Viktor hangsúlyozta: megtiszteltetésnek tartja, hogy az MDF-fel együtt dolgozhat ebben a koalícióban, és hogy a demokrata fórum 2002-ben is őt jelöli miniszterelnökének, a koalíciós kormányzás folytatódhat, az MDF önálló frakciója ismét kormánypárti frakció lesz. A választási együttműködéssel kapcsolataban utalt rá, hogy ennek megtárgyalása a pártelnökök feladata, ő mint miniszterelnök ebben nem vesz részt.

A miniszterelnöknek ez volt az ötödik látogatása a frakciónál.

Balsai István a privatizációs törvénnyel kapcsolatos intézményi háttér átszervezésének késedelmi okairól kérdezett. A késedelmet a miniszterelnök is elismerte, és őszre ígérte a végrehajtást.

Balogh László a tanyákat összekötő utak felújításának szükségességét vetette fel, amelyet a kományfő teljes támogatásáról biztosított, és az Igazságügyi Minisztérium szakmai segítségét kérte az építésügyi és hatásköri módosítások mielőbbi kidolgozásában.

Csáky András a ceglédi református templom felújításának elmaradását nehezményezte. Tájékoztatásul ismertette az MDF Országos Választmányának döntését, amelyben az MDF maximális támogatásáról biztosítja Mikola István miniszter népegészségügyi programját.

Ékes József az elmúlt időszak erőmű- és energiaprivatizációja felülvizsgálatának szükségességére hívta fel a figyelmet, különös tekintettel az ajkai erőműre. Hangsúlyozta: az átgondolatlan privatizációs szerződések teljesíthetelen terheket rónak a tulajdonosokra és az önkormányzatokra, végül pedig az államra.

Font Sándor a szövetkezeti üzletrészekről szóló kormányintézkedés felől érdeklődött, valamint felhívta a figyelmet az ún. hungarikumokkal kapcsolatos jogi szabályozatlanságra, melynek megszüntetése érdekében a képviselő már bíztató tárgyalásokat folytatott több tárcával is.

Az üzletrészekkel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: az ÁPV Rt. és az MFB által létre hozott cég az alanyi jogon üzletrészhez jutottaktól vásárolja majd fel még az idén az üzletrésztulajdont.

Herényi Károly az M7-es autópálya Zamárditól kezdődő szakaszának építése iránt érdeklődött. A kormányfő biztosította a képviselőt, hogy ez a szakasz is egyszerre épül az út többi részével, azaz nem szenved késedelmet.

Horváth Balázs, mint a 8-as főút térségi tanácsának elnöke abban kérte a miniszterelnök segítségét, hogy a 8-as út bekerüljön a TINA-programba, mivel így a hazai pénzeken kívül külföldi források is mozgósíthatók lesznek. Ez csak a kormány támogatásával történhet meg, ezért fontos, hogy az út bekerüljön az országos rendezési és úthálózatfejlesztési tervekbe is - érvelt a képviselő.

Kelemen András a státusztörvény fontosságára hívta fel a figyelmet. A miniszterelnök szintén kedvező tapasztalatokról tudott beszámolni: a környező országokban élő magyarok elmondása szerint most először érzik azt, hogy jó magyarnak lenni. E nélkül a törvény nélkül lehetetlen volna a magyarok határokon átívelő egyesítése -

hangsúlyozta.

Medgyasszay Lászlónak válaszolva a kormányfő egyetértett azzal a közel két éve megfogalmazott, a parlament elé benyújtott, de eddig még nem tárgyalt hárompárti módosító indítvánnyal, amely a földtörvény szigorítását jelentené. Ez lényegében a továbbiakban is csak a természetes személyek termőföldvásárlását engedélyezné, de szűkítené a jogosultak körét, mégpedig úgy, hogy csak a helyben vagy 30 km-es körzetben lakó mezőgazdasági foglalkozású lakos vásárolhatna földet. Hasonlóan módosítanák a haszonbérlet lehetőségét is.

Varga István az Orosházát elkerülő út mielőbbi jóváhagyását és megvalósítását sürgette. A kormányfő szerint is a képviselő által javasolt nyomvonal a megfelelő megoldás, amely hamarosan meg is valósul.


"AZ MDF 2002 UTÁN IS PARLAMENTI PÁRT LESZ"
Balsai István MTI-nek adott nyilatkozata az MDF-Fidesz választási együttműködésről


A rendszerváltozást követő magyar választások történetében példa nélkül álló, átfogó választási megállapodás megkötésére van jó esély a Fidesz és az MDF között - nyilatkozta Balsai István az MTI-nek.

Az MDF parlamenti frakciójának vezetője szerint ez azt jelenti, hogy minden részletre kiterjedően, a 386 parlamenti mandátum többségének megszerzésére irányuló tárgyalások kezdődhetnek a két párt között.

- Az már részletkérdésnek tekinthető, hogy a mandátumok többségének megszerzésére szövetkező két párt egymás között milyen megállapodást köt - jelentette ki Balsai István.

Hozzátette: semmilyen konkrét számot nem szeretne említeni, mert megítélése szerint a tárgyalófeleknek először egymást kell tájékoztatniuk, egymással kell megállapodniuk, és csak a végső eredményt lenne szabad publikálni.

Arra a kérdésre, feladja-e az MDF önállóságát, amikor közös jelölt- és listaállítást ajánl a Fidesznek, a frakcióvezető leszögezte: abból, hogy két önálló párt, önállósága teljes megőrzése mellett, arra köt választási szövetséget - a választójogi törvény adta keretek között- , hogy a mandátumok több mint felét megszerezze, nem következik az önállóság feladása.

Hozzátette: nagyon szeretné, ha a sajtó nem értené félre a helyzetet, mert "egyik párt sem adja fel önállóságát és egyik párt sem ad valamiért valamit cserébe."

- Ez esetben két teljesen szuverén politikai párt, a támogatottság arányát szem előtt tartva, teljes körű választási megállapodást köt, és mindkét párt elfogadja a másik jelöltjeit mind egyéni, mind listás jelölések esetében - hangsúlyozta a frakcióvezető.

Megjegyezte: a választópolgárok valamennyi jelöltet, akár listán, akár egyéni szavazólapon lesznek, a Fidesz-MDF közös jelöltjeként látja.

Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy az MDF, mint párt 2002-ben ismét nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt, Balsai István azt válaszolta: reményei szerint ez a megállapodás azt fogja eredményezni, hogy az MDF parlamenti pártként - ugyanúgy, mint 98 előtt - jelentős szerepet fog játszani a politikai közéletben.

- Jelenleg a demokrata fórum támogatottsága megegyezik a kisebb pártok támogatottságával, az MSZP-n és a Fideszen kívül valamennyi parlamenti párt támogatottsága olyan mértékű, mint az MDF-é - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy 2002 után milyen létszámú frakcióval számol, Balsai István azt válaszolta: egy választási szövetség kapcsán, a még meg sem kezdődött érdemi tárgyalások előtt nem lehet arról nyilatkozni, mi lesz egy év múlva a választópolgárok akarata.

- A két párt megállapodása után lehet csak latolgatni, hogy a feleknek mennyi tervezett, vagy feltételezett mandátuma lesz - mondta a frakcióvezető.

Vissza az előző oldalra