Parlamenti felszolalások

Felszólalás adatai

103. ülésnap, 275. felszólalás
Felszólaló Herényi Károly (MDF)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 03:22

A felszólalás szövege:

HERÉNYI KÁROLY (MDF): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A déli Balaton-part egyik ékessége az elmúlt évtizedekben a Balatonboglári Borgazdaság volt. A privatizációt megelőző időszakban közel kétezer embernek és ugyanennyi családnak biztosított megélhetést, de ha ehhez hozzávesszük a szőlőtermelő szakcsoportok tagjait, akkor lényegesen több boglári és környékbéli polgárról van szó.

A Balatonboglári Állami Gazdaság teljes privatizációja két lépcsőben történt. Az első lépcsőben, 1994. december 24-én kelt szerződéssel, közel 200 millió forintért a részvénycsomag 25 százaléka az MRP-szervezet tulajdonába került. A szakmai befektetőnek minősülő Hungarovin Részvénytársaság az 1995 februárjában végrehajtott tőkeemelés révén 53,6 százalékos tulajdont szerzett. A privatizáció második részeként 1996 februárjában a Hungarovin Rt. a még állami tulajdonban lévő részvénycsomag megvásárlásával 100 százalékos tulajdonos lett, az ÁPV Rt. egy, azaz egy darab aranyrészvényt birtokol.

Az ÁVÜ és a Hungarovin Rt. a társaság működésére vonatkozóan 1995 februárjában, gyakorlatilag a szerződés megkötésével egy időben, szindikátusi szerződést is kötött. Ez a szerződés tartalmazza a társaság működtetésére vonatkozó vásárlói kötelezettségeket. Ez a szerződés a rossz privatizációs, illetve a rossz szindikátusi szerződések iskolapéldája. Nem tartalmaz passzusokat a dolgozói létszám vonatkozásában, és e megkötések hiányában a munkavállalói létszám mára az eredetinek megközelítőleg a 10 százalékára esett vissza. A palackozás Balatonbogláron megszűnt. Gazdaságossági okokra hivatkozva a bort és a pezsgőt Budafokon palackozzák.

Utolsó aktusként 2000. január 1-jétől mint gazdaságtalan tevékenységet, a gyümölcslégyártást és -töltést is fel fogja számolni, illetve át fogja helyezni a tulajdonos. Noha a szindikátusi szerződés 2010 februárjáig garantálja, illetve a Hungarovin Rt. számára kötelezővé teszi a BB-pezsgő, -bor és -üdítő márkanévvédelmét, a palackozás áthelyezése, a gyümölcslégyártás megszüntetése, illetve áthelyezése a márkanév csendes elhalásának okozója lehet. Csak megjegyzem, hogy a Balatonbogláron megtermelt bor jelentős része "Balaton" fantázianéven kerül forgalomba Nyugat-Európában, a BB márkanév megjelölése nélkül.

Kérdésem a következő a tisztelt államtitkár úrhoz. Van-e kormányzati akarat (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy az előző kormányzati ciklus idején az MSZP-SZDSZ-kormány által megkötött rendkívül rossz privatizációs szerződés káros hatásait ellensúlyozza? (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.) Ha az akarat megvan, van-e arra lehetőség, hogy a rossz hatásokat ellensúlyozza? (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

Vissza az előző oldalra