Parlamenti felszolalások

Felszólalás adatai

88. ülésnap, 163. felszólalás
Felszólaló Herényi Károly (MDF)
Felszólalás oka elhangzik a kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 01:49

A felszólalás szövege:

HERÉNYI KÁROLY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar városok, illetve azok önkormányzatai nincsenek egyenlő helyzetben. A városok adottságai, a polgáraik számára nyújtott szolgáltatások mennyisége és minősége rendkívül eltérő. Igaz ez az egészségügyi, oktatási, szociális és foglalkoztatási viszonyokra.

Fontos különbség, hogy nem minden város rendelkezik rendőrkapitánysággal. A különbséget csak fokozza és mélyíti, hogy a Belügyminisztérium 2000. január 1-jétől az okmánykibocsátási jogosítványt csak azoknak a városoknak akarja megadni, ahol rendőrkapitányság létezik és működik. Az előzetes ígéretek még más városok számára is biztosítani látszottak e lehetőséget, sőt a városi önkormányzatok legtöbbje e remény alapján beruházott és előre készült, hogy polgárai számára többletszolgáltatást biztosítson.

Ezek a városok és vonzáskörzetük lakói, ha a helyzet nem változik, jövőre rosszabb helyzetbe kerülnek. Például egy balatonföldvári lakos, aki ez idáig minden hétfőn akár helyben is intézhette személyi igazolványával kapcsolatos ügyeit, jövőre ugyanezért utazhat Siófokra. De ugyanígy rosszul járnak Csurgó, Lengyeltóti, Balatonboglár és Balatonlelle lakói is, hogy szűkebb pátriámról, Somogy megyéről beszéljek.

Kérdezem a tisztelt államtitkár urat, lát-e módot, lát-e lehetőséget arra, hogy 2000. január 1-jétől legalább azok a városok kapják meg még az okmánykibocsátási jogosítványt, amelyek erre előre felkészültek, vagy hajlandók előre megfinanszírozni az iroda felállításának költségeit.

Kérem kedvező válaszát. (Taps az MDF soraiban.)

Vissza az előző oldalra