Parlamenti felszolalások

Felszólalás adatai

52. ülésnap, 111. felszólalás
Felszólaló Herényi Károly (MDF)
Felszólalás oka elhangzik a kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 01:28

A felszólalás szövege:

HERÉNYI KÁROLY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint azt jó néhányan tudjuk, de szerintem nem elegen, ez év augusztus 11-én egy meglehetősen ritka természeti jelenség tanúi lehetünk. Teljes napfogyatkozás lesz, amely a Siófok-Szombathely-Szeged tengely területén észlelhető teljes mértékben.

Úgy tudom, hogy Európa más részein, ahol ugyanez a jelenség tapasztalható és látható lesz, évek óta intenzíven foglalkoznak azzal, hogy erre az eseményre felkészüljenek, hiszen ez idegenforgalmi szempontból rendkívüli lehetőségeket rejt magában, mondhatnám, egy speciális idegenforgalmi termék. Elég ritka a jelenség, mert a legutolsó 1842-ben volt észlelhető - Petőfi még verset is írt róla -, és 2081-ben lesz a következő.

Én tudom, hogy az érintett önkormányzatok nagyon sokat tesznek azért, hogy a turistákat erre az időpontra odacsalogassák a helyszínre, s ugyanezt teszi néhány vállalkozás is. A kérdésem, hogy a turizmus vezetői és irányítói mit tesznek azért, hogy erről az igen ritka természeti jelenségről ne késsünk le, mert a következő - ahogy mondtam - 2081-ben lesz.

Köszönöm figyelmüket, és várom megnyugtató válaszát. (Taps.)

Vissza az előző oldalra