Balsai István nyilatkozata az MTI-nek

 

A rendszerváltozást követő magyar választások történetében példa nélkül álló, átfogó választási megállapodás megkötésére van jó esély a Fidesz és az MDF között - nyilatkozta Balsai István az MTI-nek.

Az MDF parlamenti frakciójának vezetője szerint ez azt jelenti, hogy minden részletre kiterjedően, a 386 parlamenti mandátum többségének megszerzésére irányuló tárgyalások kezdődhetnek a két párt között.

- Az már részletkérdésnek tekinthető, hogy a mandátumok többségének megszerzésére szövetkező két párt egymás között milyen megállapodást köt - jelentette ki Balsai István.

Hozzátette: semmilyen konkrét számot nem szeretne említeni, mert megítélése szerint a tárgyalófeleknek először egymást kell tájékoztatniuk, egymással kell megállapodniuk, és csak a végső eredményt lenne szabad publikálni.

Arra a kérdésre, feladja-e az MDF önállóságát, amikor közös jelölt- és lista állítást ajánl a Fidesznek, a frakcióvezető leszögezte: abból, hogy két önálló párt, önállósága teljes megőrzése mellett, arra köt választási szövetséget - a választójogi törvény adta keretek között- , hogy a mandátumok több mint felét megszerezze, nem következik az önállóság feladása.

Hozzátette: nagyon szeretné, ha a sajtó nem értené félre a helyzetet, mert "egyik párt sem adja fel önállóságát és egyik párt sem ad valamiért valamit cserébe."

- Ez esetben két teljesen szuverén politikai párt, a támogatottság arányát szem előtt tartva, teljes körű választási megállapodást köt, és mindkét párt elfogadja a másik jelöltjeit mind egyéni, mind listás jelölések esetében - hangsúlyozta a frakcióvezető.

Megjegyezte: a választópolgárok valamennyi jelöltet, akár listán, akár egyéni szavazólapon lesznek, a Fidesz-MDF közös jelöltjeként látja.

Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy az MDF, mint párt 2002-ben ismét nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt, Balsai István azt válaszolta: reményei szerint ez a megállapodás azt fogja eredményezni, hogy az MDF parlamenti pártként - ugyanúgy, mint 98 előtt - jelentős szerepet fog játszani a politikai közéletben.

- Jelenleg a demokrata fórum támogatottsága megegyezik a kisebb pártok támogatottságával, az Mszp-n és a Fideszen kívül valamennyi parlamenti párt támogatottsága olyan mértékű, mint az MDF-é - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy 2002 után milyen létszámú frakcióval számol, Balsai István azt válaszolta: egy választási szövetség kapcsán, a még meg sem kezdődött érdemi tárgyalások előtt nem lehet arról nyilatkozni, mi lesz egy év múlva a választópolgárok akarata.

- A két párt megállapodása után lehet csak latolgatni, hogy a feleknek mennyi tervezett, vagy feltételezett mandátuma lesz - mondta a frakcióvezető.


Vissza a főoldalra