BOKROS-CSOMAG VAGY SZÉCHENYI-TERV?
- Interjú dr. Balsai Istvánnal, a kerület
országgyűlési képviselőjével (MDF-Fidesz) -


- Két hónap múlva, 2002. április 7-én újra országgyűlési képviselőket választhatunk. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az új évezred első választási kampánya sem lesz higgadtabb, visszafogottabb, mint az előző három.

Dr. Balsai Istvánt, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetőjét, Budapest 2. számú választókerületének országgyűlési képviselőjét kérdezem, milyennek ítéli a magyar politikai közéletet összevetve más európai országokéval?

- Véleményem szerint mindenütt kiélezett politikai harc folyik kampány idején. Az viszont, hogy melyik országban milyen stílus a megengedett, a kialakult szokásoktól, hagyományoktól függ. Ne feledjük, hazánkban 12 évvel ezelőtt még nem volt demokrácia, s a rendszerváltás előtti politikai garnitúra még mindig aktívan részt vesz a közéletben, szeretné máig meglevő gazdasági pozícióit a politikai befolyás megszerzésével tovább erősíteni. Ezért ádázabb a kívánatosnál a küzdelem a két tábor között.

- Mit gondol, képviselő úr, hogyan lehet megnyerni, illetve megtartani a polgárok bizalmát?

- Véleményem szerint bár 12 év a történelemben nem hosszú idő, de arra talán elég volt, hogy a választók jobban meg tudják ítélni, hogy van-e valóságtartalom és akarat egy-egy hangzatos ígéret mögött. Ma már nem hiszem, hogy bárki is bedőlne a 3,60-as kenyérnek, vagy egyéb, a gazdasági teljesítménnyel még köszönő viszonyban sem álló ígérethalmaznak?

- Igen ám, de mit tegyen az olyan politikus, aki jelenleg nem képviselő, vagy az a párt, amelyik ellenzékben van? Nem tehet mást, mint hogy túllicitálja a kormányon levőket.

- Belátom, hogy nehéz helyzetben van az ellenzék, hiszen bírálni nem nagyon tudja a beindult folyamatokat, mert akkor a polgárok teljesítményét vonná kétségbe. A választók azonban véleményem szerint ma jóval könnyebb helyzetben vannak, mint az előző három alkalommal. Mára már minden számottevő párt volt kormányon, lehet tudni, hogy az ígéretei összhangban vannak-e a cselekedeteivel. Ha le akarom egyszerűsíteni a mostani választások tétjét, akkor a kérdés ma a következő: Bokros-csomag vagy Széchenyi-terv?

- Milyen a kapcsolata a szavazókkal a választókörzetében?

- Az elmúlt négy évben arra törekedtem, hogy minél közvetlenebb kapcsolatot tarthassak választóimmal. Ennek részeként rendszeresen tartottam fogadóórákat, ahol mintegy ezer választópolgár keresett meg, de sok levelet is kapok, melyekből szintén tájékozódhatom a polgárokat foglalkoztató eseményekről, gondokról.

A kerületi önkormányzattal (és civil szervezetekkel)is zökkenőmentes volt az együttműködésünk, amelynek következtében több iskola megújulhatott vagy olyan nagyszabású építkezés valósulhatott meg, mint a Millenáris Park. Több problémát is sikerült az elmúlt időszakban közös erővel orvosolni. Például a Rákóczi Gimnáziumnak nem kellett elköltöznie, vagy legutóbb pl. a prostituáltak Rózsadombra költözését sikerült megakadályozni.

- Ha össze kéne foglalnia, hogy mi történt az elmúlt négy évben, mik azok a dolgok, amelyeket a legfontosabbnak tart az elmúlt időszakban?

- A négy év eseményei, döntései között nehéz lenne sorrendet felállítani, de kétség kívül nagyon fontosnak tartom a családtámogatási rendszert átalakító törvényeket, amelyek bizonyítják, hogy a polgári kormány értékrendjének középpontjában a gyermekét felelősséggel nevelő családok állnak. A családi adókedvezmény több mint egymillió család helyzetén javított, és a gyed visszaállításának köszönhetően 60 ezer gyermek édesanyja maradhatott otthon gyermekét nevelni.

Az új lakáspolitikai rendszer kidolgozásával arra törekedtünk, hogy minél szélesebb rétegek számára nyíljon lehetőség a saját otthon megteremtésére. Emlékeztetnék rá, hogy '98-ban még 20-25%-os kamat alatt nem lehetett lakáshitelhez jutni, mára viszont új lakás esetében a kamat 5%-ra csökkent.

Sokat tettünk azért is, hogy a tanulás mindenki számára elérhető legyen. Eltöröltük a tandíjat, és bevezettük a diákhitelt, amelynek népszerűségét jelzi az igénybe vevő tanulók 70 ezres létszáma.

Nagyon fontosnak tartom a minimálbér 50 ezer forintra emelését és azt a tényt, hogy az elmúlt időszakban 200 ezer új munkahely létesült, a munkanélküliség pedig az uniós szint alá csökkent.

Mindezeket az eredményeket a jól működő gazdaság teljesítménye tette lehetővé, amelyet a kormány is ösztönzött azzal, hogy 1998-ban az addigi megszorító politika helyett a gazdaságélénkítő politikát választotta. Ennek és természetesen a polgárok szorgalmának köszönhetően - az árvizek, a koszovói háború, a világgazdasági recesszió ellenére - hazánk a biztos gazdasági növekedés szakaszába lépett. Konvertibilis lett a forint, egyszámjegyűvé vált az infláció.

Hazánk biztonsága tekintetében is jelentős előrelépés történt a NATO-csatlakozás következtében, megkezdődött a hivatásos hadsereg kiépítése, a sorkatonai szolgálat pedig 6 hónapra rövidült.

Felhívnám a figyelmet arra a közbiztonságot érintő kevéssé ismert tényre is, hogy a bűnesetek száma 600 ezerről a ciklus végére 450 ezerre mérséklődött.

A nemzeti összetartozás szempontjából óriási jelentőségűnek tartom a kedvezménytörvényt, amellyel a határon túli magyarokkal szemben 80 éve fennálló adósságunkat törlesztettük.

Az elmúlt ciklus felemelő eseménye volt a millenniumi rendezvénysorozat is, amelynek keretében úgy érzem, méltóképpen emlékezhettünk meg a magyar állam 1000 éves évfordulójáról.

- Hogyan látja a jövőt?

- Bíztatónak látom, hogy a közvélemény-kutatások is azt jelzik: a polgárok egyetértenek a polgári koalíció pártjai, a Fidesz és az MDF által képviselt értékrenddel. Támogatják a kormány politikáját, amely a saját jövőjükért tenni akaró polgárok tehetségére, szorgalmára épít. Bizakodva várom április 7-ét.