PESTHIDEGKÚT, 2001. augusztus 25.


Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Magam is, mint a Pesthidegkútért Egyesület pártoló tagja és a körzet országgyűlési képviselője nagyon örülök annak, hogy a kormány segítségével Pesthidegkút hamarosan múltjához méltó kulturális központtá válhat: a polgári kormány - mint ismeretes - nagy örömünkre 300 millió forinttal járul hozzá a Hidegkúti falu- és kulturális központ kialakításához.

Ez a fesztivál is - amellyel immár harmadszor örvendeztetik meg a közönséget az itt lakó művészek - azt jelzi, hogy Pesthidegkút polgárai nem csupán lakóhelyüknek tekintik ezt a helyet, hanem mindent megtesznek azért, hogy Pesthidegkút ne csak egy élettelen skanzen legyen, hanem egy pezsgő, valódi kulturális, művészeti centrummá váljék. A gyönyörű környezet mellett talán ez adja azt a különleges vonzerőt, atmoszférát, amely szinte mágnesként vonzza ide a művészeket. A művészetek minden ágából találunk itt kiválóságokat, akiknek stílusuk, világnézetük különbözik ugyan, de egy valami összeköti őket: lokálpatriotiumusuk.

A polgári létforma egyik legfontosabb jellemzője - az elidegenedett, csak nevében közösségi szocialista társadalommal szemben -, hogy a kisebb és nagyobb közösségek tagjai felelősséggel viseltetnek egymás iránt. Hazánkban is lassan visszatér ez az elfeledett és háttérbe szorított pozitív életforma: egyre több az egyesület, baráti kör, és művészeti fesztivál.

Külön örömmel tölt el, hogy a megvalósuló hidegkúti kulturális központ annak a Klébelsberg Kunónak a kúriájában valósul meg, aki talán minden politikusnál többet tett a magyar oktatás és kultúra fejleszétéséért. Befejezésként az ő szavait idézném: "a nemzet minél szélesebb rétegeit hassa át az a végzetszerű meggyőződés, hogy lenni és művelődni, vagy nem lenni ez nálunk teljesen egyértelmű! Meggyőződéses embert el lehet pusztítani, de meggyőződésétől eltávolítani nem lehet!"

Hölgyeim és Uraim!

Köszönettel fordulok mindenkihez, aki részt vett vagy bármilyen módon hozzájárult ennek a fesztiválnak a megrendezéséhez. A gálaesthez Pesthidegkút polgárainak és vedégeinek jó szórakozást kívánok.