Dr. Balsai István parlamenti felszólalásai 1998-1848. március 15-ét ünnepeljük. Százötvenkét éve annak, hogy a nemzet legjobbjai a minden külső hatalomtól független nemzeti állam megteremtését tűzték ki célul. Ennek érdekében először alkotmányos módszerekkel küzdöttek, majd amikor ez kevésnek bizonyult, a fegyveres harcot is vállalták

1956-ról szólva természetesen szólni kell az azt megelőző 11 évről is, amely 1945-ben a II. világháborút követő békekötések után kialakult Európában, ahogy mondták, Jalta szellemében.

Köszönöm ezt a kedves és megtisztelő meghívást, amely alkalmat nyújt arra, hogy ennek a szép ünnepi napnak ha csak egy részét is, de Önök között tölthetem el. Engedjék meg, hogy néhány gondolat erejéig méltassam Szent István államalapító királyunk ünnepének kiemelkedő jelentőségét.

1848. március 15-ét ünnepelve az önálló, minden külső hatalomtól független nemzeti állam megteremtéséért először alkotmányos módszerekkel küzdő, majd a fegyveres harcot is vállaló hőseinkre emlékezünk. Százötvenkét évvel ezelőtt söpört végig Európán a forradalmak tavasza, Párizs, Bécs, Pozsony, Pest útvonalon.

Március 15-e mindenkor a nemzeti ébredés, a magyar nemzeti tudat ünnepe. Az önálló, minden külső hatalomtól független nemzeti állam megteremtéséért alkotmányos módszerekkel először küzdő, majd a fegyveres harcot is vállaló hőseinkre emlékezünk.

Vissza a főoldalra