Balogh László

Csongrád megye 2. sz. Szeged központú választókerület

Vagyonnyilatkozat

1957. május 30-án született Kalocsán (Bács-Kiskun megye). Apai és anyai nagyszülei paprikatermesztéssel, földműveléssel foglalkoztak Bátya községben. Anyai nagyanyját az ötvenes években „tiltott paprikaőrlés” miatt börtönbüntetésre ítélték. Édesapja, Balogh László (1936) nyugdíjazása előtt egy kalocsai gyár szerszámkészítő lakatosa volt; édesanyja Sáfrán Mária (1938) termelőszövetkezetben dolgozott. Öccse, Gábor (1964) autószerelő szakmunkás, jelenleg vállalkozó. 1989-ben házasságot kötött Kiss Magdolnával, a szegedi Élelmiszeripari Főiskola tanszéki mérnökével. Gyermekük, Boldizsár (1992) általános iskolás. Korábbi házasságából született lánya, Eszter (1981) középiskolába jár.
A bátyai általános iskola elvégzése után a kalocsai Dózsa György Mezőgazdasági Szakiskolában mezőgazdászként érettségizett. 1975-ben civil hallgatóként a budapesti Római Katolikus Hittudományi Akadémián tanult tovább, megszakításokkal négy évet végzett el, de nem fejezte be tanulmányait.
Egyetemistaként mellékállásban a Skála Áruház előadója volt. 1978-ban a kalocsai fiúnevelő-intézet nevelőtanára lett, a következő évben egy soltvadkerti szövetkezet felvásárlási vezetőjeként dolgozott, majd egy budapesti építőipari cég szállításvezetője. 1981-ben egy szegedi fémipari szövetkezet betanított munkása. 1982-től 16 éven át a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójának előbb sgédoperatőre, majd operatőre volt.
Budapesten kapcsolatba került a katolikus ellenzéki közösségekkel, majd lengyelországi utazásai során érintkezésbe lépett az ottani ellenzéki csoportokkal. 1979-től illegális nyomdájában készített sokszorosított szamizdatokkal látta el többek között a Rajk butikot is; a lengyelországi szükségállapot idején Szolidaritás-matricákat nyomtatott. 1981. október 23-a előestéjén előállították, de a rendőrségi kihallgatás során nem tudták rábizonyítani a nyomda működését. Pozsonyban segédkezett Duray Miklós nyomdájának felállításában. 1985. október 22-én részt vett a lakiteleki Antológia konferencián, majd a demokratikus ellenzék 2. lakiteleki konferenciáján is. Ez utóbbin filmfelvételt is készített.
Alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak. Az 1989-90-es évek Közép-Kelet Európában, a Baltikumban és a Balkán-félszigeten lezajlott forradalmi eseményeket kamerájával kísérte végig, mintegy ezer órányi filmanyagot forgatott. A romániai forradalom idején az első magyarországi segélyszállítmányt kísérte Erdélybe, beszédet mondott az aradi városházán. 1991 óta a Existencia, 1992-től a Közélet című folyóiratok kiadója, illetve az utóbbi alapító-főszerkesztője. Hét éve a Klasszikus Filozófia Barátainak Egyesülete alapító-társelnöke. A Magyarok Világszövetsége Csongrád megyei elnöke.
Az 1990. évi önkormányzati választásokon listáról került be Szeged város képviselőtestületébe, a kultúrális bizottság tagja volt, valamint bekerült a Szegedi Közlekedési Vállalat felügyelőbizottságába is. Az 1994. évi országgyűlési választásokon Csongrád megye 2. számú egyéni választókerületében indult, a második fordulóban 30,34%-os eredménnyel a második helyezést érte el. Ugyanebben az ciklusban Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője, közbiztonsági tanácsnok és az MDF frakcióvezetője.
1998-ban a Csongrád megyei 2. számú, Szeged központú választókerületben az MDF és a Fidesz közös jelöltjeként indult és a második fordulóban 58,37%-os eredménnyel képviselői mandátumot szerzett. Neve szerepelt az MDF területi (4.) és az országos (77.) listáján is. Az Országgyűlés Költségvetési és pénzügyi, valamint Kulturális és sajtó bizottságának tagja. Önmagát keresztény-konzervatív szemléletűnek tartja.

Fogadóóra: a helyi sajtóban előre meghirdetett időpontokban
(Szeged, Polgármesteri Hivatal)

Elérhetőség: Képviselői Irodaház, 407. szoba
  telefon: 06 60 611 066
  fax: 441 59 54

Vissza az előző oldalra