Az eutanázia az emberölés egyik fajtája
Dávid Ibolya nyilatkozata az MTI-nek
2001. febr. 19.Dávid Ibolya szerint az úgynevezett fekete angyal-ügy kapcsán nem lehet eutanáziáról beszélni.
Az igazságügy-miniszter emlékeztetett arra, hogy 1993-ban a súlyos betegség miatt "szép halálba" segítette egy anya a gyermekét, és a bíróság emberölés bűntette miatt az anyát elítélte.
- A bíróság ma sem tud mást tenni. A gyermekét halálba küldő anya esetében alkalmazott későbbi kegyelmi döntés sem morálisan, sem jogilag nem volt elfogadható számomra - jelentette ki Dávid Ibolya.
Az alkotmányt idézve elmondta: minden embernek vele született joga az élethez való jog, amelytől senkit megfosztani nem lehet.
Hozzátette: a "fekete angyal" ügyének tényállása az élet önkényes elvétele. - A "Ne ölj!" olyan erkölcsi parancs, amely mélyen él a magyar társadalomban, amely a társadalom érzületét fogalmazza meg az alkotmányban, és kifejezi, hogy az alaptörvény jelenleg az élet szentsége alapján áll - mondta Dávid Ibolya. Az igazságügy-miniszter meggyőződése: ennek megváltoztatására csak komoly orvosi, jogi, etikai viták után, alkotmánymódosítással kerülhetne sor. - Személyes véleményem: az eutanázia az emberölés egyik fajtája, amit semmilyen cél sem igazolhat - hangsúlyozta Dávid Ibolya.


Vissza a főoldalra