Halmai István

Miskolcon születtem 1944-ben. Feleségem általános iskolai tanár, sikeres karvezető. Gyermekünk nem született.
Középiskolai tanulmányaimat a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban végeztem. A Nehézipari Műszaki Egyetemen (ma: Miskolci Egyetem) szereztem vegyipari gépészmérnöki, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen klímatechnikai szakmérnöki diplomát.
Angol nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkezem.

Diplomaszerzésemet követően a Vegyiműveket Tervező Vállalatnál, majd az Északmagyarországi Tervező Vállalatnál dolgoztam tervezői, osztályvezető főmérnöki beosztásokban. Eközben tíz éven át mellékfoglalkozású óraadó voltam a Nehézipari Műszaki Egyetemen. 1989-től 1996-ig az építőipari tervezéssel foglalkozó INTERPLAN Kft. Gépész vezető tervezője és társ ügyvezetője voltam. 1997-től - az eredetileg épületgépészeti, klímatechnikai tervezéssel foglalkozó - HALMAI Mérnöki Iroda Kft-t vezetem, itt folytatom tervezői munkámat. Cégem tevékenységi köre 2000-ben kibővült, ezzel egyidőben neve HALMAI Építész és Mérnöki Iroda Kft-re változott.

1996-ban - megalakulásakor - a B.A.Z. megyei Mérnöki Kamara alelnökévé választott. Ezen túlmenően a kamara Épületgépész Minősítő Bizottságának elnöke vagyok.

19898-ben kértem felvételemet a Magyar Demokrata Fórumba. Más pártnak nem voltam tagja.
A rendszerváltás első négy évében politikai szerepet nem vállaltam. Az 1994-es választások eredménye ébresztett a szervezettebb politizálás szükségszerűségére. Ezt követően 1995-ben az MDF Miskolci Szervezet Választmányába kerültem, ahol először elnökhelyettesei, majd elnöki feladatot kaptam. 1996 tavaszán a Magyar Demokrata Fórum Miskolci Szervezete elnökké választott, mely tisztséget - harmadszori újraválasztásomat követően - a mai napig betöltöm. 1996-tól veszek részt az MDF B.A.Z. megyei Választmányának munkájában, az Országos Választmánynak 1998-tó vagyok tagja.

Az 1998. évi önkormányzati választások eredményeként Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzati képviselője vagyok, az Építési és Városfejlesztési Bizottság elnöke.

Alapító tagja vagyok a "Polgárok Miskolcért és a Nemzetért Egyesületnek" - nek, melyet 1997-ben, az 1998. évi választásokra készülődve alapítottunk, a jobboldali politikai erők összefogásának, az együttműködési formák keresésének céljával.

Eddigi politikai tevékenységem legjelentősebb eredményeinek tekintem, hogy az 1996-os évet követő időkben hozzájárulhattam az MDF Miskolci Szervezetének stabilizálódásához, erősödéséhez, nyugodt, kiegyensúlyozott működéséhez, hogy közös munkánk eredményeképpen a Miskolci Közgyűlésben 1998-tól az MDF jelentős, megkerülhetetlen szerepet tölt be, hogy frakciócsoportunk tisztességgel látja el feladatát és stabil, megbízható, elvi alapokon politizáló frakciócsoport hírében áll.

A Magyar demokrata Fórum Országos Elnökségébe a 2000. évi általános tisztújítást követően kerültem, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye képviselőjeként.

Vissza az előző oldalra