Domainügyben az MDF vezetKoleszár Péter 2002. január 23.

 

Az utóbbi néhány napban három országgyűlési képviselő is igénylést nyújtott be a nevével azonos .hu domain bejegyzésére - derül ki a kéthetes várólista adataiból.
Utánajártunk, hogy honanyáink és honatyáink és a májusi választáson induló képviselőjelöltek közül hányan bírnak saját nevükkel azonos domainnel. (lista) A modern kampányeszközök teljes tárházát kihasználó SZDSZ-ről feltételeztük, hogy számos képviselője már lefoglaltatta a nevét. Az ellenőrzés visszaigazolta ezt. A parlamentben ülő 24 képviselő közül pont a negyedének van levédve neve. Az igazi meglepetést azonban a törvényhozásban kis létszámmal reprezentált MDF mutatói okozták. A 16 MDF-es szenátorból már 3 rendelkezik saját címmel és további 3 igénylése folyamatban van. A globalizációt (és ezzel az internetet is ?) elítélő párt, a MIÉP 13 tagú frakciójából egy honatya honlapját tekinthetjük meg saját nevével azonos címen. A kisgazdák közül senki nem vette az egerét elő annak érdekében, hogy levédesse nevét. A két vezető párt esetén pedig közel azonos az arány. A Fidesz 7 képviselője rendelkezik saját címmel, a szocialisták közül pedig 5 jelenlegi politikus és 4 képviselő (miniszterelnök)-jelölt tudhatja sajátjának a nevével azonos, ."hu-s domainnevet." ( statisztika) A ország informatikai ügyeinek fő csapásvonalát megrajzoló Informatikai Bizottság tagjai közötti kimutatás már kevésbé lehangoló képet mutat, azonban ez sem áll közel az "ideálishoz".

A 15 tagú grémiumból mindössze 7-nek van nevével azonos címe. Néhány esetben azonban találunk pozitív kezdeményezéseket is. A 4 miskolci szocialista képviselőjelölt lecsapva a -kampány szempontból - talán legjobban csengő domainre már most saját honlapot működtet a www.jeloltek.hu címen.

A miniszterelnök-jelöltek és vezető pártpolitikusok közül Kupa Mihály, Csurka István és Torgyán József sem védte le nevét. A többi nagy párt korszerű médiaeszközök iránti elkötelezettségét látszik igazolni az a tény, hogy az orbanviktor.hu, a medgyessy.hu, a kunczegabor.hu, és a davidibolya.hu cimeken korszerű honlapokat találunk.

Az Egyesült Államokban a kongresszusi választásokon a republikánus és demokrata jelöltek

87%-a rendelkezett saját nevével azonos domainnel, sőt esetben az ellenfél is tartott fenn honlapot az ellenpólusú szenátor-jelölt gyengeségeinek bemutatására.


Vissza a főoldalra